Dark
Light

Groot onderzoek naar Romeinse villa Voerendaal

1 minuut leestijd
3D impressie van Villa Voerendaal-Ten Hove (Mikko Kriek)

In Voerendaal bevinden zich de resten van een monumentaal Romeins villa complex uit de tweede of derde eeuw na Christus. Deze villa Voerendaal-Ten Hove is verreweg de grootste van Nederland: de gevel van het Romeinse gebouw mat wel 190 meter. Afgelopen week presenteerden de provincie Limburg, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Limburgs Museum in Venlo plannen voor een groot onderzoek naar deze vindplaats.

Romeinse ijzeren sleutel, Villa Voerendaal-Ten Hove. In Romeinse huizen werd de huisraad opgeborgen in kasten en kisten, die waren voorzien van een slot (Limburgs Museum)
Romeinse ijzeren sleutel, Villa Voerendaal-Ten Hove. In Romeinse huizen werd de huisraad opgeborgen in kasten en kisten, die waren voorzien van een slot (Limburgs Museum)
De villa lag langs een belangrijke Romeinse weg, de Via Belgica, en was een belangrijk knooppunt in het netwerk van handel in agrarische producten. Vanwege die functie, en zijn omvang, is de villa volgens de deelnemende partijen van internationale betekenis.

Het is ook de enige villa waarvan vast is gesteld dat er een aquaduct (waterleiding) aanwezig was. Al sinds de negentiende eeuw worden er opgravingen verricht op het terrein, maar die onderzoeken zijn nooit eerder in samenhang bestudeerd. De RCE:

“Het is een archeologische schatkist die nu voor het eerst wordt geopend. Met het komende onderzoek kan eindelijk het verhaal van dit enorme Romeinse complex worden verteld. Een aanvankelijk klein, lokaal boerenbedrijfje groeide uit tot een grootschalig agrarisch complex dat graanvoorraden leverde aan Romeinse grenstroepen. Wie zorgde voor die verandering? Wie woonden er? Hoe leefden ze? Veel vragen waar archeologen na een grondige uitwerking en analyse van de eerder gedane vondsten een antwoord op hopen te geven.”

Het onderzoek gaat drie jaar duren en wordt financieel ondersteund door de rijksoverheid en de provincie Limburg.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

×