Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Romeinse weg en nederzetting gevonden bij Katwijk

Archeologen hebben bij Katwijk een deels intacte weg van zo’n 125 meter uit de Romeinse tijd gevonden. Ook zijn restanten van een bijbehorende Romeinse nederzetting gevonden. Deze bevat huisplattegronden, een grachtensysteem en een grafveld. Bijzonder is de ontdekking van een stuk Romeins bouwmateriaal, waarop nog pleisterwerk en een schildering te zien zijn.

- ad -

Jeroen Loopik van ADC met een deel van een houten paal van de Romeinse weg (Foto Provincie Zuid-Holland)
Jeroen Loopik van ADC met een deel van een houten paal van de Romeinse weg (Foto Provincie Zuid-Holland)
De ontdekking is dinsdag bekendgemaakt door de provincie Zuid-Holland. De vondst kwam aan het licht tijdens archeologisch onderzoek dat de provincie Zuid-Holland langs de Tjalmaweg in Katwijk uitvoert, ter voorbereiding op de werkzaamheden voor de RijnlandRoute, een nieuwe weg van Katwijk – via de A44 – naar de A4 bij Leiden. De provincie over de archeoligische ontdekking:

“De gaafheid en volledigheid van de Romeinse weg zijn een grote verrassing. Ook de lengte van de aangetroffen weg is bijzonder. De bermgreppels en de verticale houten palen – die dienden om de weg niet te laten verzakken – zijn na bijna 2000 jaar nog aanwezig. Sommige van de eikenhouten palen zijn manshoog. Deze Romeinse weg dateert vermoedelijk uit het jaar 125 na Christus.”

Romeins bouwmateriaal met pleisterwerk (Foto Provincie Zuid-Holland)
Romeins bouwmateriaal met pleisterwerk (Foto Provincie Zuid-Holland)

Visfuik

Naast de Romeinse weg en het pleisterwerk zijn onder andere huisplattegronden, greppels en grachten, en een grafveld met crematiegraven en andere graven gevonden. In de grachten zijn grote hoeveelheden aardewerk, fragmenten van leren schoeisel, munten, houten voorwerpen, dakpannen en een visfuik aangetroffen. Deze opgravingen zijn onderdeel van de Romeinse Limes, de oude noordgrens van het Romeinse Rijk.

De opgraving, uitgevoerd door ADC Archeoprojecten uit Amersfoort en medewerkers van de Universiteit Leiden en vrijwilligers, duurt nog enkele weken. Op zaterdag 13 oktober, tijdens de Nationale Archeologiedagen, is het publiek welkom op de vindplaats.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Bij Katwijk aan Zee bevond zich eeuwen geleden de Romeinse vesting de Brittenburg. Het bouwwerk is inmiddels in de zee verdwenen.

Ook interessant: De Brittenburg is zoek
Boek: Romeinse sporen – Het relaas van de Romeinen in de Benelux


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Korte metten maken

  Korte metten maken

  Wie korte metten maakt met iets of iemand, treedt daadkrachtig op, klaart een klus snel en kordaat, of stelt zich genadeloos op en leert iemand een lesje.Lees bericht »
 • Walburga – Beschermheilige uit de Middeleeuwen

  Walburga – Beschermheilige uit de Middeleeuwen

  Walburg was een Angelsaksische non die halverwege de achtste eeuw op verzoek van Bonifatius naar het continent kwam. Zij werd abdis van het klooster Heidenheim in Beieren, maar genoot in onze streken vooral in de late middeleeuwen bijzondere verering.Lees bericht »
 • De Beemster en het Nederlandse poldermodel

  De Beemster en het Nederlandse poldermodel

  Bij uitgeverij Ambo|Anthos verscheen deze week Wereldgeschiedenis van Nederland: een nieuw standaardwerk over de vaderlandse geschiedenis. In het lijvige boek beschrijven meer dan honderd Nederlandse onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis. Zij …Lees bericht »
 • Fopstraten en ander cartografisch vermaak

  Fopstraten en ander cartografisch vermaak

  Cartografen zijn mensen, dat mag duidelijk zijn na mijn eerdere blogs over cartografie. Soms zijn deze mensen ook nog eens onderhavig aan bescheiden salarissen en dringende deadlines, waardoor ze wel eens wat inzichten uit concurrerende werken ‘lenen’. Gedetailleerde kaarten worden …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las