Foto’s schieten met een bijzondere revolver (1938)

Het Nationaal Archief in Den Haag plaatste recent deze bijzondere foto op Flickr. Het gaat om een revolver die elke dat de trekker wordt overgehaald ook een foto maakt. Veel achtergrondinformatie wordt niet bij de foto geleverd. Hij schijnt in 1938 in New York te zijn gemaakt. De fotobeschrijving:

Colt 38 met camera (Nationaal Archief / Spaarnestad Photo / Het Leven / Fotograaf onbekend, SFA022824639)
Colt 38 met camera (Nationaal Archief / Spaarnestad Photo / Het Leven / Fotograaf onbekend, SFA022824639)

“Revolver-camera: vooraanzicht van een Colt 38 met ingebouwde camera die automatisch foto’s neemt als de trekker wordt overgehaald. Links een serie van zes beelden, genomen met de revolver-camera. New York, 1938.”

Het blijft onduidelijk door wie de speciale revolver precies is gemaakt en of hij ook in het echt is gebruikt. De zes kleine foto’s die hierboven te zien zijn, werden vermoedelijk ‘geschoten’ tijdens een test.

Wie de maker van de revolver-camera ook was, hij was zijn tijd ver vooruit. Tegenwoordig gaan agenten in Amerika geregeld op pad met camera’s zodat al hun acties op beeld worden vastgelegd. Die beelden kunnen vervolgens worden gebruikt bij de veroordeling van criminelen, maar soms ook om het gedrag van de dienders onder de loep te nemen. Was het toegepaste geweld wel proportioneel? Camerabeelden kunnen dan uitsluitsel geven.

Ook interessant: Samuel Colt krijgt octrooi op de Colt revolver (1836)
Boek: The World Encyclopedia of Pistols, Revolvers and Submachine Guns

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: