Dark
Light

Schilderij Frans Hals voor de derde keer gestolen

Twee lachende jongens met bierkruik (1626/27)
1 minuut leestijd
Detail van 'Twee lachende jongens met bierkruik' van Frans Hals
Detail van 'Twee lachende jongens met bierkruik' van Frans Hals (Publiek Domein - wiki)

Een schilderij van de Oude Meester Frans Hals is voor de derde keer gestolen. Het gaat om het werk Twee lachende jongens met bierkruik uit de collectie van Museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam.

Ingang van Museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam
Ingang van Museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam (CC BY 3.0 – G.Lanting – wiki)
Rond half vier in de nacht ging het alarm van het museum af. Toen de politie ter plekke kwam waren de dieven echter al gevlogen. Nadat de beheerder van het museum toegang kon verschaffen tot het terrein en het pand, bleek dat de achterdeur geforceerd was en er één schilderij was ontvreemd, het uit circa 1626 daterende werk van Frans Hals.

De recherche is een onderzoek gestart naar de roof. Hierbij werken medewerkers uit verschillende disciplines samen, waaronder forensische onderzoekers, tactische recherche en kunstroofexperts van de landelijke recherche. Er worden onder andere camerabeelden gezocht, veiliggesteld en geanalyseerd. Er wordt met getuigen gepraat en buurtonderzoek gedaan. Het museum wil geen mededelingen doen over de zaak.

Derde keer

Bijzonder is dat het kunstwerk in 2011 en 1988 ook al werd gestolen. In 1988 werd ook het schilderij van Jacob van Ruisdael ‘Bosgezicht met bloeiende vlier’ gestolen, samen met het stuk van Hals. Beide schilderijen werden na drie jaar teruggevonden. In 2011 waren deze beide schilderijen zes maanden zoek.

Boek: Portretten van Frans Hals

×