Dark
Light

Schoenen hoofdpiet naar Afrika Museum

Auteur:
1 minuut leestijd
Sinterklaasjournaal
Sinterklaasjournaal

Het Afrika Museum in Berg en Dal heeft de schoenen gekocht die Erik van Muiswinkel als hoofdpiet droeg. Volgens het museum gaat het om “schoenen met een verhaal”.

Het schoeisel wordt opgenomen in de vaste opstelling, waarin onder meer aandacht wordt besteed aan de beeldvorming over Afrikanen in de populaire cultuur van de twintigste eeuw. Ze komen te staan naast oude sinterklaasboekjes en zwartepiet-spelletjes, en andere objecten die aantonen dat de opvattingen van mensen in de loop der tijd veranderen.

De schoenen werden onlangs voor 1700 euro geveild bij Catawiki nadat hoofdpiet Erik van Muiswinkel bekend had gemaakt niet langer te willen meewerken aan het Sinterklaasjournaal. Volgens de voormalige hoofdpiet voert de NTR hervormingen in de viering van het Sinterklaasfeest te traag door. De opbrengst van de veiling ging naar de AVL Foundation, een actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam dat gespecialiseerd is in de behandeling van kanker.

Boek: Zwarte Piet – Discriminerend of fascinerend?

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Zelfde rubriek

×