Hoe Bram van der Vlugt op de toneelschool kwam

Dat de onlangs overleden Bram van der Vlugt al vroeg acteur wilde worden, maar door druk van zijn ouders eerst bouwkunde ging studeren in Delft, valt in alle necrologieën te lezen. En dat hij betrokken raakte bij het studententoneel. Maar hoe hij op de toneelschool terecht is gekomen is minder bekend.

/

Nee, het graf van Nikolaas van Myra is niet gevonden

En hop, daar gaan we weer. Als het niet Trouw is die nonsens publiceert over Mithras, zijn het de andere media wel die kwakgeschiedenis publiceren over de Oudheid. Zoals een volstrekt stompzinnig verhaal over het gebeente van Nikolaas van Myra: de Standaard, het Algemeen Dagblad, het Reformatorisch Dagblad, Scientias.

/

De Kerstman, van Odin tot Santa Claus

De Kerstman is niet een bedenksel van Coca-Cola. Hij komt voort uit onze eigen oer-Hollandse Sinterklaas en volgens sommigen kan hij gezien worden als een soort achter-achterkleinzoon van de Germaanse oppergod Wodan.

/

Sinterklaas in het buitenland

Sinds de negentiende eeuw werd Sinterklaas veel gezien in Nederlandse kolonies als Suriname en Indonesië. De kinderen uit Nederlandse gezinnen die daar woonden vierden het feest vaak op scholen. En als de hoofdonderwijzer een enthousiaste Sinterklaasvierder was, werd het groots aangepakt. De Nederlandse Marietje Bier-Bergman herinnert zich hoe de goedheiligman in 1930 op haar school in Indonesië werd onthaald. Boven

/

Zwarte Sinterklaas en witte Zwarte Piet

Bij het Tropenmuseum in Amsterdam is vanaf 1 november de tentoonstelling Zwart & Wit te zien. Hierin bekijkt het museum hoe we, honderdvijftig jaar na de afschaffing van de slavernij, in Nederland met elkaar omgaan. De tentoonstelling is zeer actueel want momenteel loopt de Zwarte Pieten-discussie weer hoog op.

Sinterklaas, feest van gulle gaven

Een van de eerste vermeldingen van Sint Nicolaas in het historisch krantenarchief van de Koninklijke Bibliotheek dateert van 21 november 1772 in de Haerlemse courante. Er wordt bekendgemaakt dat er bij de Erve Wed. J. van Egmont een boekje is gedrukt en ‘te bekomen’: Het Sint Nicolaas Figuurlyk Leerzaam en Kinderlyk en ABC-boekje. Een nuttig werkje waarmee kinderen de letters