Reliek Sint-Nicolaas naar Amsterdamse basiliek

Aankomende zondag wordt in de Amsterdamse Nicolaasbasiliek een reliek van de heilige Nicolaas bijgezet. Het gaat om een stukje van een vermeende rib van de bisschop dat de afgelopen duizend jaar in bezit was van de benedictijnerabdij van Egmond.

Hoe Bram van der Vlugt op de toneelschool kwam

Dat de onlangs overleden Bram van der Vlugt al vroeg acteur wilde worden, maar door druk van zijn ouders eerst bouwkunde ging studeren in Delft, valt in alle necrologieën te lezen. En dat hij betrokken raakte bij het studententoneel. Maar hoe hij op de toneelschool terecht is gekomen is minder

Geschiedenis van de Zwarte Piet-kritiek

Dat je flink kunt twisten over de wortels van Zwarte Piet is duidelijk. Dat de manier waarop hij is afgebeeld en omschreven steeds verandert ook. Bovendien is de kritiek op het personage van alle tijden.

Nee, het graf van Nikolaas van Myra is niet gevonden

En hop, daar gaan we weer. Als het niet Trouw is die nonsens publiceert over Mithras, zijn het de andere media wel die kwakgeschiedenis publiceren over de Oudheid. Zoals een volstrekt stompzinnig verhaal over het gebeente van Nikolaas van Myra: de Standaard, het Algemeen Dagblad, het Reformatorisch Dagblad, Scientias.

De Kerstman, van Odin tot Santa Claus

De Kerstman is niet een bedenksel van Coca-Cola. Hij komt voort uit onze eigen oer-Hollandse Sinterklaas en volgens sommigen kan hij gezien worden als een soort achter-achterkleinzoon van de Germaanse oppergod Wodan.

Sint-Nikolaas (en zijn gebeente)

Op 6 december van een onbekend jaar in de vierde eeuw overleed in Myra de leider van de plaatselijke christelijke gemeenschap: bisschop Nikolaas.

De ontwikkeling van Zwarte Piet

Velen hebben een mening over Zwarte Piet en een van de meningen die je overal tegen kunt komen, is dat Zwarte Piet gebaseerd is op een negerslaaf.

Sinterklaas in het buitenland

Sinds de negentiende eeuw werd Sinterklaas veel gezien in Nederlandse kolonies als Suriname en Indonesië. De kinderen uit Nederlandse gezinnen die daar woonden vierden het feest vaak op scholen. En als de hoofdonderwijzer een enthousiaste Sinterklaasvierder was, werd het groots aangepakt. De Nederlandse Marietje Bier-Bergman herinnert zich hoe de goedheiligman

De geschiedenis van Sinterklaas

Het kinderfeest zoals wij dat in Nederland en België kennen, vindt zijn oorsprong in Nicolaas van Myra, een bisschop uit Myra die in de vierde eeuw na Christus leefde.

Zwarte Sinterklaas en witte Zwarte Piet

Bij het Tropenmuseum in Amsterdam is vanaf 1 november de tentoonstelling Zwart & Wit te zien. Hierin bekijkt het museum hoe we, honderdvijftig jaar na de afschaffing van de slavernij, in Nederland met elkaar omgaan. De tentoonstelling is zeer actueel want momenteel loopt de Zwarte Pieten-discussie weer hoog op.

Sinterklaas in het Achterhuis

Van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 schreef Anne Frank haar beroemde dagboek. Anne en de andere onderduikers in het Achterhuis leefden met veel beperkingen. Toch vierden ze er wel het sinterklaasfeest.