Dark
Light

Simon & Garfunkel en hun concert in Central Park

‘The Concert in Central Park’
2 minuten leestijd
The Concert in Central Park (detail cover)
The Concert in Central Park (detail cover)

Op 19 september 1981 gaven Paul Simon en Art Garfunkel een memorabel gratis concert in Central Park in New York. Het optreden, dat naar schatting bijgewoond werd door meer dan 500.000 muziekliefhebbers, werd gehouden om geld in te zamelen voor het park waar gespeeld werd. Door jarenlange kortingen op het onderhoud verkeerde Central Park begin jaren tachtig namelijk in niet al te beste staat.

Simon & Garfunkel - The concert in Central Park
Simon & Garfunkel – The concert in Central Park
Als duo was Simon & Garfunkel in de jaren zestig wereldberoemd geworden. De twee gingen in 1970, op het hoogtepunt van hun roem, echter uit elkaar. Beiden gingen solo verder. Paul Simon boekte hierna een enorm succes met zijn album Graceland. Art Garfunkel legde zich grotendeels toe op acteren. In 1972 trad het duo nog een keer eenmalig op om geld in te zamelen voor de campagne van de toenmalige democratische presidentskandidaat George McGovern, maar daarna bleef het stil.

Tijdens het optreden in Central Park stonden de twee Amerikaanse folkmuzikanten voor het eerst weer samen op het podium. Naar schatting een half miljoen mensen woonde het gratis bij. Volgens de politie waren er niet eerder zoveel mensen in het park bijeen. Het optreden werd georganiseerd door de afdeling Openbare Werken van New York in een poging geld in te zamelen voor het grote stadspark. Hoewel Central Park al in 1962 de status van National Historic Landmark kreeg, kampten de beheerders structureel met geldtekort waardoor grote delen in slechte staat verkeerden. Hoewel de bezoekers het concert gratis konden bijwonen, werd er toch veel geld ingezameld. Het stadsbestuur kon bijvoorbeeld geld binnenhalen door televisierechten te verkopen.

Tijdens het optreden in Central Park werden eenentwintig nummers ten gehore gebracht. Hits uit de jaren zestig, zoals The Sound of Silence en Homeward Bound, maar ook nummers uit beider solo-carrière. Het album en de filmregistratie werden een doorslaand succes. Het concert in Central Park markeerde het begin van een driejarige reünie van Paul Simon en Art Garfunkel. Paul Simon had aanvankelijk nogal opgezien tegen het optreden. Vanwege een tegenvallende solotournee was hij bang dat er niet genoeg mensen zouden komen. En daarnaast boterde het vaak niet tussen de twee artiesten. Dit bleek ook tijdens de repetities, maar tijdens het optreden zelf stonden de twee gebroederlijk naast elkaar.

De registratie van het historische optreden werd een jaar later uitgebracht op video en elpee. Het was het eerste live-album dat de twee gezamenlijk uitbrachten.

CD & DVD: Simon & Garfunkel – The Concert In Central Park

Opening van ‘The Concert in Central Park’:

×