Dark
Light

Singer Museum ontdekt echte Whistler in depot

‘Symphony in White, Girl in muslin dress’
Auteur:
1 minuut leestijd
Symphony in White Girl in muslin dress - James Whistler
Symphony in White Girl in muslin dress - James Whistler (Singer Laren)

Het Singer Museum in Laren heeft in het eigen depot een werk van de negentiende-eeuwse Amerikaanse impressionist James Whistler ontdekt. Het gaat om het werk Symphony in White, Girl in muslin dress.

James McNeill Whistler
James McNeill Whistler
Er waren lange tijd twijfels over de authenticiteit van het werk maar volgens Singer staat nu onomstotelijk vast dat Whistler het schilderij maakte.

Jan-Rudolph de Lorm trad zeven jaar geleden aan bij het museum en was nieuwsgierig naar het doek. In de jaren vijftig presenteerde het Singer Museum het schilderij als werk van Whistler maar twintig jaar geleden ontstonden er twijfels over de echtheid. Het werk werd afgewaardeerd tot een paar duizend gulden en verdween vervolgens in het depot.

Nieuwe technieken

De museumdirecteur besloot het werk met nieuwe technieken uitgebreid te laten onderzoeken. De resultaten werden onder meer vergeleken met een gesigneerde Whistler uit het Rijksmuseum. Ook werd een intensief stijl- en herkomstonderzoek uitgevoerd. Conclusie: het gaat wel degelijk om een werk van James Whistler.

Samen met onder meer de Whistler uit het Rijksmuseum is de ‘nieuwe Whistler’ vanaf 14 oktober te zien in de tentoonstelling De hand van Whistler. Hierin wordt ook uitgebreid stilgestaan bij het proces van authenticatie en restauratie.

Boek over de kunstenaar James Whistler

×