Sirenen, halfgodinnen uit de Griekse mythologie

In de Griekse mythologische verhalen komen geregeld Sirenen voor. Deze halfgodinnen hebben het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw en proberen hun toehoorders te verleiden met hun stem.

Sirene op een oude ansichtkaart
Sirene op een oude ansichtkaart
Bekend is bijvoorbeeld het verhaal van Odysseus die volgens Homerus tijdens zijn terugtocht naar Ithaca aan de Sirenen ontsnapte. De roep van de Sirenen was zo indringend, dat Odysseus op advies van de tovenares Circe de oren van zijn bemanning vulde met was om zo aan hen te ontsnappen. Zelf wilde Odysseus alles horen en daarom liet hij zich vastbinden aan de mast. Hij gaf hierna opdracht aan zijn mannen hem onder geen beding los te maken. Toen de vastgebonden Odysseus de Sirenen hoorde, probeerde hij zich uit alle macht los te maken. Zijn mannen, die vanwege de was in de oren niets hoorden, trokken de touwen hierop echter alleen maar strakker aan. Toen het schip van Odysseus de Sirenen eenmaal gepasseerd was, stortten de halfgodinnen zich uit woede in het water, waarna ze verdronken.

Volgens een ander verhaal namen de Sirenen het tijdens een zangwedstrijd ooit op tegen de Muzen. Nadat de Muzen gewonnen hadden, werden bij de Sirenen als straf de veren uitgetrokken, waardoor ze in zee storten en verdronken. Dit alles gebeurde bij de stad Aptera, wat ‘zonder vleugels’ betekent.

De halfgodinnen waren de dochters van zeegod Phorcys en het zeemonster Ceto. Ook de stroomgod Acheloüs en Sterope worden wel eens als verwekkers genoemd.

- advertentie -

Bekende Sirenen zijn bijvoorbeeld Parthenope, Ligeia, en Leucosia.

Overzichtspagina: Griekse mythologie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: