Dark
Light

Ajax, held uit de Trojaanse oorlog

Griekse mythologie
Auteur:
2 minuten leestijd
Treurende Ajax (Asmus KJacob Carstens, ca. 1791)
Treurende Ajax (Asmus KJacob Carstens, ca. 1791)

Ajax is een van de helden uit de Griekse mythologie. Hij komt voor in de oude verhalen over de Trojaanse oorlog en is na Achilles de sterkste strijder aan de zijde van de Grieken. Wie was de held Ajax?

Ajax met Achilles op zijn rug
Ajax met Achilles op zijn rug
De held was de zoon van de Argonaut Telamon (koning van Salamis) en streed aan de zijde van de Grieken. Volgens de verhalen had hij een enorm postuur waardoor hij tijdens de gevechten letterlijk met kop en schouders boven de andere strijders uitstak.

Als de held Achilles sterft, weet Ajax diens wapenrusting te pakken te krijgen omdat Odysseus de vijanden op afstand houdt. Na afloop menen zowel Ajax als Odysseus aanspraak te kunnen maken op de wapenuitrusting, die ooit aan Achilles geschonken werd door de god Hephaistos. Na lang beraad besluiten de Griekse bevelhebbers de wapenuitrusting te schenken aan Odysseus omdat hij het meest gevreesd zou worden door de Trojanen en hun bondgenoten. Ajax kan dit verlies maar moeilijk verkroppen. De held is zo boos over het feit dat hij uitrusting van zijn overleden vriend niet krijgt, dat hij overweegt zijn eigen bevelhebbers te doden. Als hij woedend zijn tent uit stormt om de daad bij het woord te voegen en zoek gaat naar zijn bevelhebbers, besluit de godin Athena hem tegen te houden. Ze laat de held verdwalen, zodat hij alleen maar vee tegenkomt.

De zelfmoord van Ajax

Athena zorgt er uiteindelijk voor dat Ajax krankzinnig wordt en zijn woede afreageert op een kudde schapen. Na de periode van krankzinnigheid voelt de held zich zo vernederd dat hij de hand aan zichzelf slaat. De held stort zich in een zwaard dat hij eerder van de Trojaan Hector heeft gekregen. Waar zijn bloed op de grond valt, bloeien hyacinten op.

Zelfmoord van Ajax - Nicolas Poussin
Zelfmoord van Ajax – Nicolas Poussin
Een andere verhaal zegt dat de held net als Achilles werd gedood door Paris, een zoon van de Trojaanse koning Priamos.

In de Ilias van Homerus wordt Ajax beschreven als een persoon met een kolossaal figuur. Hij ontving zijn opleiding samen met Achilles van de centaur Chiron. In de verhalen leidt Ajax zijn leger met een grote hamer en een groot schild. In geen van de verhalen uit de Ilias raakt Ajax tijdens een duel of oorlog gewond.

Gevechten met Hector

Beroemd uit de Ilias zijn de twee gevechten die Ajax voert met de Trojaanse held Hector. Een van deze gevechten duurt meer dan een dag. Tijdens het eerste gevecht verwondt de held Hector met zijn speer. Het gevecht eindigt, door tussenkomst van de oppergoed Zeus, echter toch onbeslist. Tijdens een tweede gevecht doodt de held Hector bijna door een reusachtig rotsblok naar hem te gooien. Hector overleeft dit echter ook. De Trojaan komt later tijdens een duel met Achilles alsnog om het leven.

Gevecht tussen Ajax en Hector (Film Troy)

Boek: Mythen, legenden, vertellingen: een cultuurhistorische reis langs wereldmythen en legenden

×