Dark
Light

Cronus – De vader van Zeus (Griekse mythologie)

Auteur:
1 minuut leestijd
Cronus verslaat Uranus - Grigori Vasari
Cronus verslaat Uranus - Grigori Vasari

In de Griekse mythologie is Cronus (of Kronos) de jongste der Titanen. Hij is een zoon van Ouranos (Uranus) en Gaea. Door zijn vader wordt Cronus op een dag naar de aarde gegooid, omdat deze jaloers op hem is. Het Romeinse equivalent van de god Cronus is ‘Saturnus’.

Saturnus (Cronus), de vader van Jupiter (Zeus), verslindt een van zijn kinderen - Peter Paul Rubens
Saturnus (Cronus), de vader van Jupiter (Zeus), verslindt een van zijn kinderen – Peter Paul Rubens
De Titaan neemt echter wraak. Hij castreert zijn vader en neemt de macht over. Ouranos voorspelt zijn zoon nog wel dat hij ook ooit door een van zijn zonen van de troon gestoten zal worden. Uit angst voor de voorspelling van zijn vader besluit Cronus alle kinderen die uit zijn huwelijk met zijn zus Rhea geboren worden, onmiddellijk na de geboorte met huid en haar te verslinden. Opgegeten kunnen zij hem immers niets maken. Rhea weet een kind echter te sparen. Dit kind – de latere oppergod Zeus – wordt geboren op Kreta en zorgt er later voor dat zijn vader een braakmiddel inneemt waardoor die al zijn opgegeten kinderen uitbraakt. Zeus wordt zo verenigd met zijn broers en zussen Hestia, Hera, Demeter, Poseidon en Hades.

Cronus verslagen door Zeus

Wat er vervolgens met de god en zijn kompanen gebeurt is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige verhalen snijdt Zeus zijn vader, samen met zijn broers Hades en Poseidon, in stukken om hem vervolgens in de Tartarus (een deel van de onderwereld) te smijten. Andere verhalen melden dat de god daar in levende lijven naar toe wordt gebracht en bewaakt wordt door de Cyclopen en Hecatonchiren. Volgens sommige bronnen krijgen Cronus en zijn kompanen later vergiffenis, en toestemming om in de Elyseïsche velden te verblijven. Andere mythen zeggen dat Zeus zijn vader naar Italië laat ontsnappen, waarna hij daar de heerser over Italië wordt.

De god wordt soms verward met Chronos, personificatie van de tijd.

Boek: Mythen, legenden, vertellingen: een cultuurhistorische reis langs wereldmythen en legenden

×