Dark
Light

Skelet Swifterbant naar Lelystad

Auteur:
1 minuut leestijd

Het skelet is overgebracht naar Nieuw Land
Het duizenden jaren oude menselijke skelet dat twee jaar geleden bij Swifterbant werd gevonden, is woensdag aangekomen bij Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Het skelet zal daar een vaste plek krijgen in een doorlopende tentoonstelling.

In 2010 werd bij Swifterbant (gemeente Dronten) een oud skelet van een vrouw gevonden. De onderzoekers noemden de vrouw ‘Michelle’, naar de vindster van het graf. De vrouw bleek tussen 5500 en 4800 voor Christus te hebben geleefd.De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek voorafgaand aan de aanleg van een deel van de nieuwe provinciale weg N23 tussen Alkmaar en Zwolle. Veel meer dan enkele botresten en een zwarte plek in de grond was er niet over van het skelet.

Nader onderzoek wees uit dat Michelle tussen de dertig en veertig jaar oud werd en ongeveer 1,60 meter lang was. De afgelopen tijd zijn het skelet en de vindplaats verder onderzocht. Erfgoedcentrum Nieuw Land:

Het onderzoek richtte zich op een goed geconserveerde vindplaats uit de midden steentijd op een duintop. Europees gezien zijn dergelijk grote (6000 vierkante meter) en goed geconserveerde vindplaatsen op de vingers van twee handen te tellen. Michelle is iets jonger dan Trijntje, die bij de aanleg van de Betuweroute werd ontdekt. Trijntje leefde ongeveer 5500 voor Christus.

Het skelet is gerestaureerd en woensdag aangekomen in Lelystad. ‘Michelle’ krijgt een vaste plek in de toekomst een vaste plek in de tentoonstelling OER! in Nieuw Land. Deze gezinstentoonstelling neemt bezoekers mee naar de tijd van de prehistorie in het Swifterbant-gebied.

Video uit 2010 over de archeologische vondst

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×