/

Slavenhuisjes op Bonaire

Slavenhuisjes op Bonaire (cc - David Burley)
Slavenhuisjes op Bonaire (CC BY-SA 1.0 - David Burley - wiki)

Ze staan er nog steeds, als stille getuigen van een tijd waarin veel blanken zich superieur voelden over zwarten. De slavenhuisjes op Bonaire. Ze staan op een dijk die het zogenaamde Pekelmeer van de Caribische Zee scheidt. De kleine huisjes werden gebouwd voor slaven die in zoutmijnen moesten werken. In elk huisje sliepen zo’n twee, tot drie slaven. Ze werden in 1850 gebouwd en deden uiteindelijk maar dertien jaar dienst, want in 1863 werd de slavernij ook op de Antillen afgeschaft. Voordat de huisjes er waren sliepen de slaven vaak in de buitenlucht, of in kleine houten hutjes.

In de zoutmijnen werkten overigens niet alleen slaven. De West-Indische Compagnie (WIC) gebruikte Bonaire ook als een strafkolonie voor militairen die zich hadden misdragen.

Artikelen over de geschiedenis van de slavernij
Overzicht: boeken over slavernij

Slavenhuisjes op Bonaire
Slavenhuisjes op Bonaire (CC BY-SA 3.0 – V.C.Vulto – wiki)

Korte video van enkele slavenhuisjes op Bonaire

Bekijk meer over:

Historische foto's, Slavernij

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: