Dark
Light

Soldaat Brummelhuis met militaire eer herbegraven

Auteur:
1 minuut leestijd
Militair ereveld Grebbeberg

Op het Militair Ereveld Grebbeberg is vrijdagmiddag de in 1940 gesneuvelde soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek met militaire eer herbegraven.

Tot deze week was hij de laatste ‘onbekende soldaat’ op de militaire begraafplaats. Dankzij door zijn nabestaanden afgestaan DNA-materiaal kon hij geïdentificeerd worden. De onbekende militair bleek de soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek te zijn.

In mei 1940 vocht deze21-jarige soldaat met zijn compagnie op de Grebbeberg. Na drie dagen vechten verliet hij volgens ooggetuigen zijn stelling die onder zwaar Duits artillerievuur lag. Daarna werd er nooit meer wat van hem vernomen. Brummelhuis blijkt al in 1940 als naamloze soldaat te zijn begraven op de Grebbeberg.

Vrijdagmiddag werd hij postuum geëerd met het mobilisatie-oorlogskruis. Daarna is hij door militairen van het 42 Tankbataljon Regiment Huzaren van Oranje herbegraven. De begrafenis werd bijgewoond door ruim zestig familieleden.

Met de identificatie van Brummelhuis verdwijnt het laatste naamloze graf van het Militair Ereveld Grebbeberg. Vier andere Nederlandse soldaten van de gevechten in de Grebbelinie zijn nog altijd vermist. Hun stoffelijke resten zijn nooit gevonden.

NOS-reportage over de herbegrafenis:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×