12 mei 1940 – De derde oorlogsdag

Op deze derde oorlogsdag beginnen de slechte communicatie en coördinatie, samen met de soms chaotische bevelvoering (ook in hogere regionen), een wrange rode draad te worden aan Nederlandse kant. Wat niets af doet aan de inzet van velen.

11 mei 1940 – En toen werd het spannend

In het noorden rukte op 11 mei de versterkte 15.000 man tellende Duitse 1e cavaleriedivisie verder op richting de Afsluitdijk. Er werd gevochten rond de parabruggenhoofden in en rond Rotterdam, en de hier en daar verdwaalde of geïsoleerde groepjes parachutisten. De Duitse luchtlandingstroepen in het gebied rond Den Haag waren veelal in het defensief gedrongen na van de drie veroverde

/

10 mei 1940 – Een geschiedenis

In de nacht van 9 op 10 mei begon de opmars van het Duitse 18e Leger. Het 10e korps hiervan viel het midden van ons land aan met twee infanteriedivisies en twee SS regimenten richting de Grebbeberg op de lijn Arnhem-Westervoort, Doesburg, Zutphen en Deventer.

/

Veteranen van de meidagen

In de interviewcollectie van het Veteraneninstituut liggen veel opgenomen gesprekken met mannen die erbij waren toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnenvielen. De meesten van hen, veelal dienstplichtige militairen, hadden geen idee van de hogere politiek of de strategieën van generaals.

/

Slag om de Grebbeberg

In de nacht van 10 op 11 mei begon de Slag om de Grebbeberg. De Duitse artillerie opende vanuit Wageningen de aanval op de voorposten van de Grebbelinie, die aan de voet van de Grebbeberg lagen. Tegelijkertijd werd er op de verder naar achter gelegen delen van de verdedigingslinie gevuurd.

‘Toespraak Grebbeberg had mogelijk grote invloed op beeld Duitse oorlogsmisdrijven’

De oorlogsmisdrijven die tijdens de meidagen van 1940 bij de Grebbeberg werden begaan zijn nog geregeld onderwerp van discussie. In het standaardwerk Mei 1940 wijzen militair historici Herman Amersfoort en Piet Kamphuis voor wat berteft de beeldvorming over Duitse oorlogsmisdrijven onder meer naar de Parlementaire Enquetecommissie Regeringsbeleid 1940-1945. Volgens prof. Em. J.M.J. Bosch, brigadegeneraal buiten dienst, was een felle toespraak

//

Kanttekeningen bij ‘Mei 1940, de strijd op Nederlands grondgebied’

Het boek Mei 1940, de strijd op Nederlands grondgebied van de militair historici Herman Amersfoort en Piet Kamphuis wordt algemeen beschouwd als hét standaardwerk over de strijd op het Nederlands grondgebied tijdens de meidagen van 1940. Prof. Em. J.M.J. Bosch, brigadegeneraal b.d., neemt het boek in onderstaande bespreking door en plaatst enkele interessante kanttekeningen:

//

Duitse verdedigingslinie gevonden op de Grebbeberg

Bij archeologisch onderzoek op de Grebbeberg zijn onlangs resten gevonden van een Duitse loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog. De provincie Utrecht heeft dat donderdag bekendgemaakt. De vondst is bijzonder omdat de loopgraaf niet vermeld wordt in publicaties over de Grebbeberg in oorlogstijd. Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat de linie door de Duitsers is aangelegd. Na bestudering van luchtfoto’s

/

Grebbelinie wordt rijksmonument

De Grebbelinie krijgt de status van rijksmonument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft dat vrijdag bekendgemaakt. De Grebbelinie heeft twee eeuwen lang een belangrijke rol gespeeld in de verdediging van Nederland. De linie wordt maandag door minister Halbe Zijlstra (OCW) bezocht. Hij zal de Grebbelinie dan aanwijzen tot rijksmonument. De minister bezoekt de grootste fortificatie van de Grebbelinie,

/

Soldaat Brummelhuis met militaire eer herbegraven

Op het Militair Ereveld Grebbeberg is vrijdagmiddag de in 1940 gesneuvelde soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek met militaire eer herbegraven. Tot deze week was hij de laatste ‘onbekende soldaat’ op de militaire begraafplaats. Dankzij door zijn nabestaanden afgestaan DNA-materiaal kon hij geïdentificeerd worden. De onbekende militair bleek de soldaat W.F. Brummelhuis uit Bornerbroek te zijn.