/

Speciale status voor Molukse graven KNIL-militairen in Wierden

Begraafplaats aan de Weitakkersweg in Enter (Google Street View)
Begraafplaats aan de Weitakkersweg in Enter (Google Street View)

De gemeente Wierden heeft besloten graven van Molukse veteranen die dienden in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) een bijzondere status te geven. Dergelijke graven worden in de toekomst niet geruimd en worden onderhouden.

Om te bepalen welke graven er op de lijst komen, gaat de gemeente samen met Stichting Historische Kring Wierden en Stichting Maluku4Maluku criteria opstellen. Beide organisaties zijn nauw betrokken bij het samenstellen van de lijst. Wethouder Johan Coes:

“We vinden het belangrijk dat het een project van de gemeenschap is, en niet van de gemeente. Daarom gaan we samen kijken naar de verhalen achter de graven en welke daarvan behouden moeten blijven voor later.”

Volgens RTV Oost is het voor het eerst dat in Nederland graven van Molukse veteranen de status van bijzonder graf krijgen. Het zou in Wierden gaan om tussen de tachtig en honderd graven. Deze bevinden zich op de begraafplaatsen De Appelhof en Vriezenveenseweg in Wierden en de Weitakkersweg in Enter.

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië

Bekijk meer over:

Nederlands-Indië, Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: