Dark
Light

Staatsloterij ontvangt 202 jaar oud lot

2 minuten leestijd

De heer Bohnenn (links) overhandigt het oude lot aan Arjan van ’t Veer van de Staatsloterij – Foto: Bastiaan van Musscher / Staatsloterij
Een 85-jarige Zaandammer heeft de Nederlandse Staatsloterij maandag een bijzonder cadeau gegeven: een ruim tweehonderd jaar oud lot.

Het oude lot
De Zaandammer, de heer Bohnenn, vertelde zijn vaste Staatslotenverkoper onlangs dat hij thuis een Staatslot uit 1809 had liggen. Hij kreeg het lot ooit van zijn vader, maar hoe die er aan gekomen was wist hij niet. Maandag overhandigde de Zaandammer het lot aan Arjan van ’t Veer van de Staatsloterij. De Nederlandse Staatsloterij werd in 1726 opgericht en is daarmee een van de oudste loterijen ter wereld.

De loterij werd door de toenmalige bestuurders van De Zeven Provinciën als de Generaliteitsloterij. Doelstelling was het verwerven van extra fondsen en het beëindigen van de wildgroei aan kleine, provinciale en illegale loterijen. De eeuw daarna wijzigde de naam van de loterij regelmatig, de laatste keer in 1848 toen de naam werd veranderd in ‘Nederlandse Staatsloterij’. Sindsdien valt de loterij onder de verantwoordelijkheid van de minister van Financiën.

De Staatsloterij heeft zelf een aantal oude loten in haar archief maar slechts weinigen zijn zo oud als het lot van de heer Bohnenn. De Staatsloterij is dan ook blij met de schenking. Arjan van ’t Veer:

“Dit is fantastisch. Hiermee is de geschiedenis van een van de oudste organisaties van Nederland weer een stukje completer.”

Of het lot iemand twee eeuwen geleden financieel geluk heeft gebracht is niet bekend. De Staatsloterij is op zoek naar oude loten en roept mensen op zich te melden als oude loten in bezit hebben. Van ’t Veer:

“De Staatsloterij heeft in de loop der eeuwen duizenden Nederlanders geluk gebracht in de vorm van mooie prijzen. Het zou me daarom niets verbazen als er Staatsloten bij wijze van talisman zorgvuldig bewaard zijn. Het mooiste zou natuurlijk een lot uit het oprichtingsjaar 1726 zijn, maar ook latere loten dragen bij aan een compleet beeld van onze geschiedenis.”

Loten van vóór 1900 zijn goed voor een Staatslot voor één van de komende trekkingen, zo meldt de Staatsloterij. Bezitters van oude loten kunnen een email met een foto van het lot sturen naar [email protected]

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×