Dark
Light

Stel koopt voor 5 euro ‘echte Jan Steen’ op vrijmarkt

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: Houtwyck Taxaties vof
Foto: Houtwyck Taxaties vof

Tijdens afgelopen Koningsdag kocht een jong stel in Alkmaar voor vijf euro een klein schilderijtje. Het blijkt een gouden koop te zijn geweest. Het gaat namelijk mogelijk om een klein werkje van Jan Steen dat volgens een taxateur ongeveer 20.000 euro waard is.

Het gaat mogelijk om het kleinste schilderij dat Jan Steen ooit maakte. Het stel nam het schilderijtje afgelopen weekend mee naar een taxatiedag in Beverwijk, meldt RTV Noord-Holland. Taxateur Jeroen Zoetmulder is blij met de ontdekking. “Je voelt het gelijk: dit zit goed”, zegt hij tegenover de omroep.

Het stel haalde bij de taxateur eerst een vaasje en een beeldje uit de tas. Pas daarna kwam het schilderij tevoorschijn en raakte de taxateur echt opgewonden.

Waarde

De taxateur heeft het werkje, dat een afmeting heeft van 12 bij 5 centimeter, al door verschillende andere taxateurs laten bekijken en lijkt er vrij zeker van dat het om een Jan Steen gaat. Binnenkort zullen ook specialisten in de zeventiende-eeuwse schilderkunst zich over het werkje buigen.

Mocht het inderdaad om een Jan Steen gaan dan is de waardeschatting van 20.000 euro waarschijnkijk aan de lage kant. Er komen niet vaak werkjes van de bekende zeventiende-eeuwse schilder op de markt.

×