Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Booswichtenbrief, ca. 1500

Stuk van het Jaar-inzending van Regionaal Archief Zutphen
1 minuut leestijd
Booswichtenbrief - Bron: Oud Archief Zutphen, inventarisnummer 795.
Booswichtenbrief - Bron: Oud Archief Zutphen, inventarisnummer 795.

De booswichtenbrief is een scheldbrief van rond het jaar 1500 waarin Henrick van Hackfort zijn mening over Arnt van Boicholt publiekelijk bekend maakt. Hij noemt hem onder andere een booswicht en een meinedige dief. Maar wat maakt zo’n ordinaire scheldbrief nou zo bijzonder?

In de eerste plaats is het een uniek archiefstuk, dat een levendig beeld geeft van de vijandigheid tussen twee personen. Door de beschadigingen weten we dat het een echt gebruikt document is: waarschijnlijk hing hij op een openbare plaats. Dergelijke brieven zijn beperkt bewaard gebleven en lugubere illustratie maakt het stuk extra bijzonder. De tekening laat namelijk zien welke straf Van Boicholt opgelegd zou moeten krijgen. Volgens Henrick moet hij geradbraakt én opgehangen worden!

Ook interessant: Een historische scheldwoordenlijst

Booswichtenbrief - Bron: Oud Archief Zutphen, inventarisnummer 795.
Booswichtenbrief – Bron: Oud Archief Zutphen, inventarisnummer 795.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.