De jongens ogen niet als geharde soldaten, het medisch logo op het uniform wijst daar ook niet op. Het uniform, de adelaar met de swastika en de context van de foto maken echter duidelijk dat deze twee jongens voor velen toch ‘de vijand’ zijn geweest en geeft het tafereel een
Het laatste doodsvonnis werd in Schiedam uitgesproken in 1803. Het betrof Jillis Bruggeman. Op het moment van de bekentenis was hij 53 jaar. Hij kreeg de doodstraf, omdat hij had bekend vanaf zijn vijftiende ‘de afschuwelijke zonde van sodomie’ ofwel homoseksuele handelingen te hebben bedreven.
In de Eerste Wereldoorlog vluchtten veel Belgen (militairen én burgers) naar Nederland. Velen werden in of rond Amersfoort opgevangen. Op deze foto ziet u een maaltijdverstrekking aan Belgische burgervluchtelingen in 1914 in Amersfoort.
De bijna vijf minuten durende film van G.W.J. Meijnen, die huisarts was in Harderwijk, is gemaakt op 18 april 1945. Meijnen legt de feestelijkheden rondom de herwonnen vrijheid treffend vast.
Wie is ze, waarom heeft ze een militair uniform aan en waar staat ze? Op een aantal vragen die de foto oproept heeft het Regionaal Archief Alkmaar een antwoord. De foto is bijvoorbeeld omstreeks 1916 genomen door fotograaf A.J. Bonda uit Bergen (NH) in de achtertuin van zijn Eerste Bergensche
Presentator en regisseur Theo van Gogh was bekend om zijn ongezouten uitspraken en als fervent voorstander van het vrije woord. Met zijn uitgesproken mening over uiteenlopende onderwerpen waaronder de islam vergaarde hij in brede kring vrienden én vijanden.
De Schutterij in Zierikzee hield elke maandagmiddag in mei en oktober schietoefeningen in de buurt van de zeedijk, ten zuiden van de stad. We zien op de foto stoere mannen in uniform en met snor. Nieuwsgierige jongens zijn ook paraat.
Jan Dekker is nog maar een jongen van 13, bijna 14, als het schip waarop hij vaart wordt gekaapt door een ‘Zaleese Roover’, een kaper uit Marokko. De bemanning wordt als slaaf opgebracht. Tijdens zijn slavernij schrijft Jan een brief naar zijn moeder.
Uit de tijd dat er nog Raiffeisen- en Boerenleenbanken waren. Lange tijd waren deze banken elkaars concurrenten. Tenminste, in die steden of dorpen waar ze allebei gevestigd waren.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zetten de Duitsers veel Nederlandse officieren gevangen in krijgsgevangenkampen. Om de tijd door te komen greep men onder andere naar pen en tekenpapier. Zo maakten officieren in barak 16B in Oflag 67 (Offizierslager 67) bij Neubrandenburg in 1944 gezamenlijk een jaarverslag.