Telefoon koning Edward VIII werd afgeluisterd

Koning Edward VIII van Engeland werd afgeluisterd gedurende de abdicatiecrisis van 1937. Dat blijkt uit vrijgekomen stukken van het Britse Nationale Archief.

Edward VIII volgde zijn vader in 1936 op als koning van Groot-Brittannië. Na een jaar te hebben geregeerd deed hij echter afstand van de Britse troon zodat hij kon trouwen met Wallis Warfield Simpson, een gescheiden Amerikaanse vrouw.


Een huwelijk met deze vrouw lag moeilijk omdat de Anglicaanse Kerk, die de koning als Brits staatshoofd moest leiden, haar scheiding niet erkende.

- advertentie -

Koning Edward VIII abdiceerde op 10 december 1936 en werd als koning opgevolgd door zijn broer, George VI. Edward leidde na de troonsafstand een relatief teruggetrokken leven.

Het Britse Nationale Archief heeft deze week verschillende documenten vrijgegeven. Onder die stukken bevindt zich ook een handgeschreven briefje van 5 december 1936. Hierin verzoekt de minister van Binnenlandse Zaken het hoofd van de Posterijen om de telefoongesprekken vanaf Buckingham Palace en het landgoed Windsor in de gaten te houden.

In de vrijgekomen stukken is geen informatie te vinden over de inhoud van afgeluisterde gesprekken. Lees meer bij de BBC.

Gerelateerde boeken:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier