Dark
Light

Theseus, held uit de Griekse mythologie

Theseus en de Minotaurus
Auteur:
2 minuten leestijd
Jean Baptiste Regnault - Ariadne en Theseus
Jean Baptiste Regnault - Ariadne en Theseus

Theseus is een van de grootste helden uit de Griekse mythologie. Zijn bekendste daad is het doden van de Minotaurus, een gevaarlijk schepsel met de kop en de staart van een stier en het lichaam van een man.

Theseus doodt de Minotaurus
Theseus doodt de Minotaurus
Theseus wordt geboren uit de vrouw Aithra die op dat moment niet weet wie de vader van haar kind is. Negen maanden eerder heeft ze zowel met de god Poseidon als met Aegeus (koning van Athene) geslapen. Na de geboorte van Theseus zegt koning Aegeus dat Aithra haar zoon moet laten opgroeien tot een sterk man.

Aegeus verstopt een zwaard en sandalen onder een grote steen. Pas als haar zoon sterk genoeg is om de steen op te tillen, mag hij naar Athene komen. De jonge held groeit op in Troezen, aan de oostkust van de Peloponnessos.

Als Theseus achttien is, blijkt hij sterk genoeg om de steen op te tillen en vertrekt hij met het zwaard en de sandalen naar Athene. Aangekomen in Athene blijkt koning Aegeus getrouwd te zijn met de zieneres Medea. Met haar heeft hij de zoon Medos gekregen die later graag de troon van koning Aegeus wil overnemen. De zieneres Medea besluit iets te doen aan de plotseling opgekomen concurrentie en draagt Theseus op de stier van Marathon te doden, in de hoop dat hij daarbij zal omkomen. Theseus weet de opdracht echter te vervullen. Hierna probeert Medos van zijn concurrent af te komen door hem te vergiftigen. Tijdens een feestmaal snijdt Medos met een vergiftigd zwaard een stuk vlees af en geeft het aan Theseus. Koning Aegeus doorziet het plan echter en slaat het vlees uit de handen van zijn zoon zodat die er geen hap meer van kan nemen.

Beeld van Theseus in Athene - cc
Beeld van Theseus in Athene – cc

Theseus en de Minotaurus

De koning van Athene heeft een probleem met Kreta. De heerser van dat gebied – Minos – heeft hem verslagen en dreigt zijn land te verwoesten als hij niet iedere negen jaar zeven jongens en zeven meisjes offert aan de Minotaurus, een wezen dat half mens en half stier is en in een groot labyrint op Kreta woont.

Als koningszoon van Athene kan Theseus het niet verkroppen dat er jongens en meisjes worden gevoerd aan de Minotaurus. Op een laat hij zich inschepen als er een nieuwe lichting ‘offers’ naar Kreta wordt gestuurd. Als ze aankomen op Kreta telt koning Minos vijftien personen en vraagt hij waarom er dit keer één extra persoon het labyrint in gaat. Theseus vertelt Minos dat hij de Minotaurus wil doden. Deze bespot hem en zegt dat hij als eerste aan het monster zal worden gevoerd.

Theseus en Ariadne
Theseus en Ariadne
Minos’ dochter Ariadne ziet Theseus en wordt verliefd op hem. Als hij haar belooft later met haar te trouwen helpt zij hem. Ariadne geeft de held vervolgens een zwaard en een draad. Met de hulp van Ariadne vindt de held de weg terug uit het doolhof nadat hij de Minotaurus heeft gedood. Theseus bond de draad namelijk om zijn middel zodat hij na het gevecht met het monster de weg terug kon vinden. De held blijkt niet erg op Ariadne te zitten wachten. Op een dag laat hij haar achter op het eiland Naxos als ze slaapt.

https://youtu.be/8qrZ1clEp-Y
×