Dark
Light

De Minotaurus, de stier van Minos

Griekse mythologie
Auteur:
2 minuten leestijd
De Minotaurus
De Minotaurus (CC BY 2.5 - Marie-Lan Nguyen - wiki)

De Minotaurus is een schepsel met de kop van een stier en het lichaam van een mens. Het wezen is bekend uit de Griekse mythologie en woonde in een labyrint op Kreta. Hij werd gedood door de held Theseus.

Geboorte

Theseus vecht met de Minotaurus
Theseus vecht met de Minotaurus (CC BY-SA 2.0 – Antoine-Louis Barye – wiki)
De koning van Kreta, Minos, wilde van zeegod Poseidon een teken ontvangen zodat hij wist dat hij de rechtmatige koning was. Poseidon stuurde hem hierop een witte stier, maar stelde wel de voorwaarde dat deze meteen geofferd werd. Minos ontving de stier, maar offerde het dier niet. Poseidon besloot Minos hierop te straffen. Hij zorgde ervoor dat Minos’ vrouw Pasiphaë verliefd werd op de stier. Ze had zelfs geslachtsgemeenschap met het dier. Dit kon doordat de architect Daedalus een houten holle koe had gebouwd waarin Pasiphaë liggend het zaad van de stier kon ontvangen. Nadat de stier Pasiphaë heeft bevrucht wordt de Minotaurus uit haar geboren.

De Minotaurus bleek ontzettend sterk en werd daarom opgesloten in een labyrint dat door Daedalus werd gebouwd. Iedere negen jaar werden er zeven jongens en zeven meisjes uit Athene in het labyrint van de Minotaurus losgelaten. Koning Minos had Athene namelijk verslagen en dreigde het land te verwoesten als de Minotaurus niet met inwoners van Athene werd gevoerd. In Athene werd om de negen jaar via het lot bepaald wie er mee moest om gevoerd te worden aan de Minotaurus.

Dood

Theseus – koningszoon van Athene – kon het niet verkroppen dat er jongens en meisjes worden gevoerd aan de Minotaurus en liet zich op een dag inschepen tijdens een nieuwe lichting. Als ze aankomen op Kreta telt koning Minos vijftien personen. Als hij vraagt waarom er dit keer één extra persoon het labyrint in gaat, vertelt Theseus dat hij de Minotaurus wil doden. Minos bespot hem en zegt dat hij als eerste gevoerd zal worden.

Minos’ dochter Ariadne ziet Theseus en wordt verliefd op hem. Als hij haar belooft later met haar te trouwen helpt zij hem. Ariadne geeft Theseus een zwaard mee en een draad. Met de hulp van Ariadne vindt Theseus de weg terug uit het doolhof nadat hij de Minotaurus heeft gedood. Theseus had de draad om zijn middel gebonden en vond zo na het doden van het monster de weg weer terug.

https://youtu.be/8qrZ1clEp-Y
×