Dark
Light

Trammelant – Herkomst van het woord

Trillen van woede
Auteur:
1 minuut leestijd
Trammelant om een teddybeer
Trammelant om een teddybeer (CC0 - Pixabay - Victoria_Regen)

Als er trammelant is, zijn er problemen. Twee personen of partijen hebben namelijk ruzie. Er is onenigheid die nogal hoog oploopt. Het woord is kortom een synoniem voor problemen, gedoe of tumult. Dat is allemaal wel bekend, maar waar komt dit mooie woord eigenlijk vandaan?

Trammelant is volgens taalkundigen een verbastering van het woord tremulant, een begrip dat onder meer bekend is uit de orgelwereld als aanduiding voor een triltoon of siddertoon. Het doel van een tremulant is om een vibrerend effect toe te voegen aan de orgelklank, waardoor het geluid levendiger en expressiever wordt. Er ontstaat kortom wat meer (muzikale) opwinding.

Dit Nederlandse woord, dat in de dagelijkse spreektaal niet meer zoveel wordt gebruikt, is weer afgeleid van het Franse trémulant en Latijnse tremulus, wat trillen of beven betekent. Dit woord wordt niet alleen gebruikt om aan te geven dat een voorwerp trilt of beeft, maar kan ook uitdrukken dat personen fysiek bijvoorbeeld trillen van angst of woede. En dat kan dan weer een voorbode zijn voor een hoop trammelant…

Bronnen

-https://nl.wiktionary.org/wiki/trammelant
-https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010677786:mpeg21:a0048
-https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/trammelant
×