“Er blijft veel aan de strijkstok hangen” – Herkomst van de uitdrukking

/
1 minuut leestijd
De Strijkstok - © Henk Boudewijns
De Strijkstok - © Henk Boudewijns

Dagelijks worden er zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Wie denkt er bij “iemand in de luren leggen” nog aan de doeken, waarin kinderen met Engelse ziekte werden gewikkeld om het kromtrekken van armen en benen tegen te gaan?

Veel uitdrukkingen die ontleend zijn aan dergelijke voorwerpen kan men tegenwoordig alleen nog in musea bekijken. In de nieuwe rubriek Taalmuseum worden historische gebruiksvoorwerpen en praktijken gekoppeld aan Nederlandse uitdrukkingen en zegswijzen.

Er blijft teveel aan de maat en de strijkstok hangen

De Strijkstok - © Henk Boudewijns
De Strijkstok – © Henk Boudewijns
Betekenis: Er gaat teveel geld verloren aan onkosten voor tussenpersonen en lang niet al het geld komt ten goede aan wie er recht op heeft.

Verklaring: De maat is het vat waarin het koren ter verkoop gemeten werd: het halfmutsvat. Het was een strooien, houten of gietijzeren vat in de vorm van een lage cilinder, zonder oren, maar in het bovenblad een dwarslat, die in het midden van de bodem is verbonden door middel van een staafje. De strijkstok is de strekel waarmee de maat gladgestreken werd.

Er bleef echter wel eens een beetje graan aan de strijkstok hangen als het ronde stokje waarmee het bovenvlak van het graan werd glad gestreken een beetje vochtig was gemaakt. Dit gaf dan de koper de gelegenheid iets van het gewicht en dus van de prijs af te dingen.

~ Girbe Buis

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie (onder meer Open Universiteit) heeft hij 25 jaar gewerkt als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Sinds twee jaar is hij eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten en houdt hij zich bezig met projectmanagement, tekstproducties en fondsenwerving. Daarnaast is hij freelancejournalist en schrijft hij boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed. Verder geeft hij rondleidingen in de Hanzestad Zwolle. Sinds kort schrijft hij voor Historiek de rubriek Taalmuseum.

Voor meer informatie zie de website www.buistbelevingsprojecten.nl