‘Twee gedichten van dichteres Sappho ontdekt’

Sappho-afbeelding. Romeins fresco, 45-100 n.Chr., Pompeï,
Sappho-afbeelding. Romeins fresco, 45-100 n.Chr., Pompeï,
Dirk Obbink, een papyroloog die verbonden is aan de Britse universiteit van Oxford, zegt twee tot nu toe onbekende gedichten van de oud-Griekse Sappho van Lesbos te hebben ontdekt. Dat meldt The Guardian.


Sappho wordt beschouwd als een van de grootste lyrische dichteressen. Van haar oeuvre resteert echter amper iets. Dat er nu twee werken van haar lijken te zijn ontdekt is dan ook bijzonder. Tot nu toe was er slechts één compleet gedicht van Sappho bekend. Van haar andere werk zijn slechts fragmenten overgebleven.

Lesbisch

De dichteres leefde in de zevende eeuw en werd waarschijnlijk geboren op Mytilini, de hoofdstad van het eiland Lesbos. Sappho is vooral bekend om haar gedichten over de (onbeantwoorde) liefde. Ze schreef ook over de vriendschap en liefde tussen vrouwen. Het woord lesbi, dat tegenwoordig gebruikt wordt voor vrouwen die zich seksueel tot elkaar aangetrokken voelen, vindt hierin zijn oorsprong. Lesbisch betekent letterlijk afkomstig van Lesbos.

De Amerikaanse papyroloog Dirk Obbink zegt twee onbekende gedichten van de historische dichteres te hebben gevonden in de collectie van een particuliere verzamelaar in Londen. Een van de gedichten is compleet. Sappho schrijft hierin over een reis van haar broer Charaxos. Het papyrus waarop dit gedicht is geschreven dateert uit de derde eeuw.

- advertentie -

Van het andere gedicht zijn slechts enkele fragmenten bewaard gebleven. Dit gedicht is opgedragen aan Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Obbink is ervan overtuigd dat het om gedichten van Sappho gaat.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: