Stolpersteine voor homoseksuele oorlogsslachtoffers

Aan het begin van Pride Amsterdam worden in de hoofdstad enkele stolpersteine geplaatst voor Joodse homoseksuele en lesbische oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders die in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland zijn vermoord.

Oscar Wilde: van gevierde dandy tot paria

Met zijn flamboyante voorkomen en lak aan kleinburgerlijke normen en waarden belichaamde Oscar Wilde een kunstzinnige stroming die in Engeland bekend stond als het ‘estheticisme’.

Paalworm vrat de dijken stuk

De paalworm is bij sommige Nederlandse historici allicht minder bekend dan bij biologen. Maar dit beestje heeft een aanzienlijke invloed gehad op de Nederlandse geschiedenis. Met name in de achttiende en negentiende eeuw vormde de paalworm een ware plaag. Het beestje tastte de Nederlandse bedijking aan, met overstromingen als gevolg.

Homoseksualiteit op VOC-schepen

Op sodomie stond de doodstraf, en misschien waren zeelieden terughoudend met het doen van aangifte tegen hun maats omdat ze er niet zo zwaar aan tilden.

Het verhaal van Alan Turing

Onlangs verscheen bij Hollands Diep de biografie 'Alan Turing, het Enigma' van Andrew Hodges. Het enigma in de ondertitel slaat niet alleen op de persoon, maar ook op zijn bekendste wapenfeit: het mede ontcijferen van de geheime Duitse code tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rijksmuseum over geschiedenis homoseksualiteit

Van een gebrandschilderd raam via een achttiende-eeuwse secretaire en een schilderij van Jacob de Wit tot aan een leunstoel ontworpen door Gerrit Rietveld, ze vertellen allemaal een ‘roze verhaal’.

‘Gratie voor veroordeelde homoseksuelen’

Ruim een jaar geleden werd postuum gratie verleend aan de beroemde wiskundige en codekraker Alan Turing, die in de jaren vijftig werd veroordeeld omdat hij homoseksuele handelingen had verricht.

Getuigenis van de laatste in Schiedam ter dood veroordeelde

Het laatste doodsvonnis werd in Schiedam uitgesproken in 1803. Het betrof Jillis Bruggeman. Op het moment van de bekentenis was hij 53 jaar. Hij kreeg de doodstraf, omdat hij had bekend vanaf zijn vijftiende ‘de afschuwelijke zonde van sodomie’ ofwel homoseksuele handelingen te hebben bedreven.

“Ik deed haar zin, en draafde stijf dat tuintje in.”

Of het nou gaat over orale seks, impotentie, homoseksualiteit, seks in het vrije veld, voyeurisme, de huwelijksnacht, ontmaagding, vrolijke hoeren, geslachtsziekten of schaamhaarcoiffures: geen onderwerp bleef in de zeventiende en achttiende eeuw onbezongen.

Google staat stil bij Olympisch Handvest (en homodiscriminatie)

Omdat de Olympische Winterspelen van 2014 vandaag beginnen, heeft Google op zijn startpagina een alternatief logo geplaatst – een zogenaamde Doodle – in de kleuren van de regenboog. Wie op het logo klikt belandt op een zoekpagina met informatie over het Olympisch Handvest.

Olympische Spelen: het grote roze gebaar

Een roze driehoek op het shirt, een roze handschoen in de lucht. Veel toeschouwers wachten op het grote politieke gebaar van een Olympische atleet. Het IOC heeft al aangekondigd dat er strafmaatregelen volgen voor atleten die tijdens de wedstrijden en vooral op de prijsuitreikingen zo’n gebaar maken. En het is

Postuum gratie voor wiskundige Alan Turing

Koningin Elizabeth heeft codekraker Alan Turing postuum gratie verleend. In de jaren vijftig werd de beroemde wiskundige veroordeeld omdat hij homoseksuele handelingen had verricht. Die veroordeling is nu ongedaan gemaakt.

Stephen Fry: ‘Poetin herhaalt misdaad Adolf Hitler’

Komiek en schrijver Stephen Fry wil dat premier David Cameron en het IOC de Olympische Spelen van volgend jaar in Rusland gaan boycotten vanwege het homobeleid van het gastland. In een open brief vergelijkt Fry de Russische president Vladimir Poetin met Adolf Hitler. Stephen Fry, zelf jood en homo, vindt

Doodstraf voor sodomie

Homoseksuele activiteiten waren levensgevaarlijk in de achttiende eeuw. Homo’s die bij de daad waren betrapt, kregen de doodstraf.