Tombe bevrijde Romeinse slaaf gevonden in Pompeii

Bij de Romeinse ruïnestad Pompeii hebben archeologen de tombe gevonden van een vrijgemaakte slaaf genaamd Marcus Venerius Secundio. In de tombe troffen de onderzoekers een goed bewaard gebleven menselijk skelet aan.

Een beknopte geschiedenis van de pizza

De pizza is een Italiaans gerecht, dat bij veel mensen in de smaak valt. Maar hoe oud is dit Italiaanse gerecht eigenlijk? Waar komt de pizza vandaan en hoe zijn we in Nederland in aanraking gekomen met dit belegde bakbrood?

Romeinse wagen met erotische afbeeldingen gevonden

In Pompeii hebben archeologen een ceremoniële Romeinse wagen gevonden, met daarop verschillende erotische en huiselijke afbeeldingen. De onderzoekers spreken van een “unieke vondst” en vermoeden dat de ijzeren wagen werd gebruikt bij een bruiloft.

Pompeii als lithografie

In Pompeii is het grootste deel van de stad blootgelegd in de loop van de negentiende eeuw. Er waren professionele kunsthistorici bij betrokken, maar ook tientallen arbeiders, classici, bouwkundigen en natuurlijk tekenaars, zoals de gebroeders Fausto en Felice Niccolini.

Een dag in Pompeii – animatie

De stad Pompeï werd in 79 bedekt door as als gevolg van een uitbarsting van de Vesuvius. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden.

De overlevenden van Pompeii

Pompeii kennen we vooral vanwege de doden die in 79 n. Chr. werden overvallen door de uitbarsting van de Vesuvius. Dit is het verhaal van de overlevenden.

Wijncultuur in de Romeinse Lage Landen

Wie het archeologische nieuws een beetje volgt, zal het opgevallen zijn dat de berichten met enige regelmaat terugkomen: vondsten van complexen waar in de Oudheid wijn werd gemaakt lijken aan de orde van dag. Vooral in het Midden-Oosten is de archeologische oogst de laatste jaren groot.

Canadese (70) brengt gestolen dakpan uit Pompeii terug

De vrouw uit Montreal bezocht de beroemde ruïnestad vijftig jaar geleden tijdens haar huwelijksreis. Ze heeft Italiaanse voorouders en bezocht het land destijds voor het eerst. Ze besloot een aandenken aan Italië mee naar huis te nemen.

Gestolen beeld moeder Nero teruggevonden

De Italiaanse politie heeft een gestolen hoofd van een oud Romeins standbeeld onderschept. Het gaat om het hoofd van een antiek beeld dat waarschijnlijk de moeder van de beruchte keizer Nero voorstelt: Agrippina de Jongere (15-59).

Snackbar Pompeii na 2000 jaar weer open

In 79 voor Christus was het een populaire eetgelegenheid en ontmoetingsruimte voor de inwoners van Pompeii. Bijna 2000 jaar nadat de Italiaanse stad onder lava werd bedolven, heropent de gelegenheid zijn deuren voor toeristen. De Oud-Romeinse ‘snackbar’, een thermopolium, was een commercieel eettentje waar met name de arme bevolking in

Pompeii verkeert in staat van verval

De Italiaanse minister van cultuur heeft de noodtoestand uitgeroepen over Pompeii. De ruïnes van de stad die in 79 voor Christus verwoest werd door een uitbarsting van de Vesuvius, brokkelen af. Om de ruïnes te beschermen zal de regering een speciale gevolmachtigde aanstellen die noodmaatregelen kan nemen.