Dark
Light

Twee vliegen in één klap slaan

Herkomst van de uitdrukking
Auteur:
1 minuut leestijd
Vliegenmepper
Vliegenmepper (CC BY-SA 3.0 - Holger.Ellgaard - wiki)

Wie twee vliegen in één klapt slaat, lost twee kwesties tegelijkertijd op. Denk bijvoorbeeld aan het winnen van de lotto en het behalen van een diploma op één dag. Hoe komen we aan deze uitdrukking?

Het gezegde twee vliegen in één klap slaan komt al sinds de zeventiende eeuw in de Nedelandse taal voor. Een vroege vermelding is te vinden bij de beroemde dichter P.C. Hooft, die in het blijspel Warenar uit 1617 schreef:

“T’komt profytelijk uit, men slaet twee vliegen mit ien lap.” (‘lap’ betekent hier ‘klap’)

Andere uitdrukkingen met ‘vliegen’

Een vlieg op de muur
Een vlieg op de muur (CC0 – XandriusNET – Pixabay)
Er zijn nog tal van andere uitdrukkingen en gezegden waar de vlieg in terug komt. Voorbeelden zijn: iemand een vlieg afvangen (iemand te slim af zijn en daarvan profiteren), men vangt meer vliegen met honing dan met azijn, niets afslaan dan vliegen of, iets positiever, iemand geen vlieg kwaad doen.

Overigens komen er vaker dieren voor in gezegdes die gaan over dubbel voordeel. Denk aan: twee vossen in één gat vangen, twee hazen vangen met één sprong of twee vogels schieten met één bout.

Bronnen

Boek
-W. Postma en E. Scheepmaker, Wat van eksters komt, huppelt graag. Spreekwoorden en zegswijzen over plant en dier (Amsterdam, 1989) 192-193.

Internet
-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_2551.php
-https://www.ensie.nl/anw/twee-vliegen-in-een-klap-slaan

×