Arthur Fischer (1919-2016) – Uitvinder en pluggenkoning

De beroemde Duitse uitvinder Arthur Fischer is deze week op 96-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend door de uitvinding van een naar hem vernoemde muurplug. In zijn lange leven deed hij echter veel meer.

Arthur Fischer was niet dé uitvinder van de muurplug. Voordat de Duitser zijn eigen plug op de markt bracht, werden er namelijk al pluggen gebruikt. Als de uitvinder van de muurplug wordt meestal John Joseph Rawlings genoemd, die in 1911 een patent ontving. In de jaren vijftig kwam Arthur Fischer met een eigen plug, gemaakt van plastic. Deze grijze plug – de zogenaamde “S Plug” – werd mateloos populair. En de naam Fischer werd dat ook, want die siert sinds die tijd de verpakking.

Arthur Fischer werd ook wel de “patentkoning” genoemd. Hij had op zijn hoogtepunt maar liefst 1093 patenten op zijn naam staan. Hij overtroefde daarmee Thomas Edison, een beroemd uitvinder én patentopkoper.

Een andere bekende uitvinding van de Duitser is het gesynchroniseerde flitslicht voor fotocamera’s.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: