Arthur Fischer (1919-2016) – Uitvinder en pluggenkoning

De beroemde Duitse uitvinder Arthur Fischer is deze week op 96-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend door de uitvinding van een naar hem vernoemde muurplug. In zijn lange leven deed hij echter veel meer.

Arthur Fischer was niet dé uitvinder van de muurplug. Voordat de Duitser zijn eigen plug op de markt bracht, werden er namelijk al pluggen gebruikt. Als de uitvinder van de muurplug wordt meestal John Joseph Rawlings genoemd, die in 1911 een patent ontving. In de jaren vijftig kwam Arthur Fischer met een eigen plug, gemaakt van plastic. Deze grijze plug – de zogenaamde “S Plug” – werd mateloos populair. En de naam Fischer werd dat ook, want die siert sinds die tijd de verpakking.

Arthur Fischer werd ook wel de “patentkoning” genoemd. Hij had op zijn hoogtepunt maar liefst 1093 patenten op zijn naam staan. Hij overtroefde daarmee Thomas Edison, een beroemd uitvinder én patentopkoper.

Een andere bekende uitvinding van de Duitser is het gesynchroniseerde flitslicht voor fotocamera’s.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: