Dark
Light

Unilateralisme – Betekenis van de term

1 minuut leestijd
Unilateraal - Alleen opererend
Unilateraal - Alleen opererend (CC0 - Pixabay realworkhard)

Wanneer een staat eenzijdig optreedt, zonder afhankelijk te zijn van de samenwerking van andere staten, dan wordt wel gezegd dat sprake is van een unilaterale actie. Tegenhangers van deze term zijn bilaterisme en multilaterisme.

Een voorbeeld in de media waarbij het ‘unilateralisme’ aan bod komt, vinden we bijvoorbeeld in de krant De Tijd van 10 december 2018:

“Het Verenigd Koninkrijk mag unilateraal beslissen om het brexitproces stop te zetten. Dat zegt het Europees Hof van Justitie maandag in een arrest.”

Bij unilateralisme handelt een partij op eigen houtje. Vaak wordt dit woord gebruikt in politieke zin, wanneer een een staat bijvoorbeeld een eigen koers vaart en daarbij niet eerst onderhandelt met andere landen of instanties. Bij bilaterale samenwerking worden tussen twee partijen afspraken gemaakt. Multilaterisme draait om samenwerking tussen meerdere entiteiten.

Gerelateerd aan unilateralisme is isolationisme, de politieke neiging van een volk om zichzelf van de wereld buiten hen af te wenden.

Lees ook: Isolationisme – Betekenis van de term
…of: Imperialisme

×