Dark
Light

Utrecht aan het begin van de twintigste eeuw

Foto’s van Frans Ferdinand van der Werf
1 minuut leestijd
Ongeluk op de Oudegracht in Utrecht, juli 1935 (Van der Werf - Utrechts Archief)
Ongeluk op de Oudegracht in Utrecht, juli 1935 (Van der Werf - Utrechts Archief)

De fotograaf Frans Ferdinand van der Werf maakte van de jaren dertig tot de jaren zestig van de vorige eeuw veel foto’s van wat er gebeurde in Utrecht. Het Utrechts Archief heeft nu een tentoonstelling samengesteld met werk van de Utrechtse fotograaf.

Van der Werf was een veelzijdig fotograaf. Naast dat hij actief was als persfotograaf, maakte hij sfeerbeelden en artistieke foto’s van Utrecht. De straten, pleinen en grachten van Utrecht vormden voor Van der Werf een eindeloze inspiratiebron. Hij bracht deze stadsgezichten op een geheel eigen wijze in beeld.

Bekendheid

‘Tienduizenden Utrechters kennen hem’ kopte het Utrechts Nieuwsblad in 1962 over F.F van der Werf. Dat kwam volgens het archief vooral door de veelzijdigheid van zijn werk en doordat zijn foto’s vaak in kranten gepubliceerd werden.

“Van der Werf was een begrip in Utrecht. Met zijn innemende karakter, zijn verzorgde verschijning en zijn vermogen met mensen om te gaan was hij een echte gentleman-fotograaf.”

DOS in actie tegen de Groningers, 1957 (Van der Werf - Utrechts Archief)
DOS in actie tegen de Groningers, 1957 (Van der Werf – Utrechts Archief)

Het Utrechts Archief bewaart de grootste collectie foto’s van F.F. van der Werf en brengt deze foto’s nu samen in de tentoonstelling Utrecht in beeld. Foto’s van F.F. van der Werf. Er zijn ruim 120 foto’s te zien. Van klein tot groot nieuws, bijzondere en alledaagse gebeurtenissen en bekende en onbekende Utrechters.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 21 mei 2016. Meer informatie via www.hetutrechtsarchief.nl

Boek: Geschiedenis Van De Stad Utrecht

Het Neude (Van der Werf - Utrechts Archief)
Het Neude (Van der Werf – Utrechts Archief)
×