Dark
Light

Van Gogh-aquarel voor recordbedrag geveild

1 minuut leestijd
Meules de blé - Vincent van Gogh, 1888
Meules de blé - Vincent van Gogh, 1888

Bij veilinghuis Christie’s in New York is afgelopen donderdag een aquarel van Vincent van Gogh geveild voor omgerekend ruim 31 miljoen euro. Dit is een recordbedrag voor een waterverftekening van de kunstschilder. Het gaat om het werk Meules de blé (Korenschoven).

Vincent van Gogh (1853-1890) maakte het kunstwerk in juni 1888 tijdens zijn verblijf in de Zuid-Franse stad Arles. Hij gebruikte hiervoor de waterverftechniek. Het schilderij toont drie torenhoge graanstapels en enkele vrouwen die in de schaduw graan oogsten. Van Gogh zou hierna nog meer van dergelijke voorstellingen schilderen.

Het was de eerste keer sinds lange tijd dat het aquarel in het openbaar te zien was. De laatste keer dat Meules de Blé werd geëxposeerd was in 1905 in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Roofkunst

Het schilderij legde sindsdien een noemenswaardige reis af. In 1913 kocht de Duitse kunstverzamelaar Max Meirowsky het kunstwerk. Vanwege zijn joodse afkomst vluchtte hij in de jaren dertig naar Amsterdam en gaf het in bewaring aan een kunsthandelaar in Parijs. Vervolgens kwam het kunstwerk in bezit van de Joodse bankiersfamilie Rothschild. De nazi’s namen het echter al snel in beslag en daarna was Meules de Blé tientallen jaren spoorloos.

Jeune homme au bleuet (Jongeman met korenbloem) - Vincent van Gogh, 1890
Jeune homme au bleuet (Jongeman met korenbloem) – Vincent van Gogh, 1890
In 1978 dook het aquarel weer op. De Amerikaanse zakenman Edwin L. Cox kocht het kunstwerk voor zijn verzameling. Na het overlijden van deze verzamelaar kocht veilinghuis Christie’s het schilderij van de familie Cox. Erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaren waren bij deze aanschaf betrokken en ontvingen een deel van de aankoopprijs. Het is onbekend wie afgelopen donderdag Meules de blé heeft gekocht.

The Cox Collection

Het kunstwerk maakte onderdeel uit van The Cox Collection die vernoemd is naar zijn eigenaar. Uit diezelfde verzameling werden binnen enkele minuten nog twee andere schilderijen van Van Gogh geveild. Het kunstwerk Cabanes de bois parmi les oliviers (Houten huisjes tussen de olijfbomen, 1889) werd voor ruim 62 miljoen euro verkocht en het olieverfschilderij Jeune homme au bleuet (Jongeman met korenbloem, 1890) voor bijna 41 miljoen.

Overzicht van Boeken over Vincent van Gogh

Bronnen

-https://www.christies.com/about-us/press-archive/details?PressReleaseID=10286&lid=1
-https://www.christies.com/en/lot/lot-6341124
-https://nos.nl/artikel/2405281-van-gogh-aquarel-geveild-voor-ruim-31-miljoen-euro
×