Dark
Light

Verkade, nog altijd een ijzersterk merk

2 minuten leestijd
Beschuit-reclame van Verkade
Beschuit-reclame van Verkade

Koninklijke Verkade bestaat al 125 jaar en is nog altijd een ijzersterk merk. Deze week werd het bedrijf door supermarktklanten voor de derde keer verkozen tot Merk van het Jaar.

Verkade, sinds 1886
De verkiezing is georganiseerd door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het “krachtigste levensmiddelenmerk van het jaar”. In 2008 en 2010 werd Verkade ook al verkozen tot Merk van het Jaar.

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat Ericus Verkade (1835-1907) in Zaandam een brood- en beschuitfabriek opende. De fabriek werd De Ruyter genoemd, naar de eerste meelmolen van West Zaandam. Verkade ging de concurrentie aan met andere koekjesfabrikanten en breidde de collectie geregeld uit. Eén van de redenen dat Verkade aan het begin van de twintigste eeuw ineens een groot succes werd, is de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Daardoor kwamen er geen biscuits meer binnen uit Engeland, de bakermat van de ‘biscuitindustrie’. Verkade begon daarom met het maken van suikerwerk. Dit resulteerde uiteindelijk in de succesvolle Suikerwerk-, Toffee- en Chocoladefabriek.

Na de Eerste Wereldoorlog stopte Verkade met het bakken van brood. Dit nadat er een nieuwe wet was ingevoerd, waardoor bakkers ’s nachts niet meer mochten werken. Sindsdien richtte het bedrijf zich met name op de productie van beschuit, biscuits en chocolade.

Vanaf 1903 begon Verkade met de uitgave van de zogenaamde ‘Verkade Albums’. Een groot succes. Bij Verkade producten kregen mensen plaatjes voor de albums. Tot 1940 werden er van deze albums dertig uitgegeven en gingen er in totaal ruim twee miljoen albums over de toonbank. Er is wel eens uitgerekend dat bij een gemiddelde inplaktijd van twintig seconden per plaatje de Nederlandse bevolking hieraan in totaal 40.000 werkweken van veertig uur heeft besteed. Dit komt neer op 1,6 miljoen uur.

Het bedrijf werd ook bekend met de zogenaamde Meisjes van Verkade, goedkope arbeidskrachten die vanwege hun ‘fijne motoriek’ volgens Verkade heel geschikt waren voor het inpakwerk. Vanuit Amsterdam kwamen er lange tijd honderden meisjes naar de fabriek om koekjes en biscuits in te pakken. Verkade werd mede hierdoor één van de eerste bedrijven waar een kinderopvang was.

De Meisjes van Verkade zijn sinds 2006 teruggekeerd. De honderden hardwerkende Amsterdamse meisjes zijn inmiddels zelfverzekerde vrouwen die genieten van het leven.

Dat Verkade nog altijd een sterk merk is bleek deze week toen het bedrijf voor de derde keer uitgeroepen werd tot Merk van het Jaar. In de verkiezing, die dit jaar voor de vijfde keer werd gehouden, eindigden Bolletje en Douwe Egberts op de respectievelijk tweede en derde plaats.

Voor de verkiezing werden dit jaar in totaal zesentachtig merken beoordeeld op kwaliteit, innovativiteit en expressiviteit.

×