Geschiedenis-winkel

Vermiste Urker visser na bijna 50 jaar geïdentificeerd

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is erin geslaagd een vermiste visser uit Urk te identificeren, bijna vijftig jaar nadat zijn lichaam aanspoelde op Schiermonnikoog. Dit met behulp van DNA-onderzoek.

Het gaat om de toen 28-jarige Albert Zwaan. In januari 1968 verging het vissersschip waarop hij voer, de UK 91, ten noorden van Ameland. Van de vijf opvarenden werd niets meer vernomen. Een half jaar na de ramp spoelde er op Schiermonnikoog wel een stoffelijk overschot aan. Identificatie was niet mogelijk en daarom kreeg de drenkeling een anoniem graf.

Eerder dit jaar stelden een coldcaseteam van de politie en onderzoekers van het NFI familieleden van 32 vermiste vissers in de gelegenheid om DNA-materiaal af te staan. Familieleden van Zwaan maakten gebruik van die mogelijkheid. Hun DNA-profielen zijn op het NFI vergeleken met het genetisch materiaal in de databank voor vermiste personen en zo werd uiteindelijk duidelijk dat het Albert Zwaan’s lichaam was dat destijds aanspoelde op Schiermonnikoog.

Het project van het NFI richt zich naast vissers ook op andere slachtoffers die niet van de Noordzee of aangrenzend water zijn teruggekomen.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱