In Oosterend, een dorp op Texel, hebben archeologen een zogeheten kuilenkrans uit de Midden Bronstijd gevonden.
Wat doe je als arme visser die zijn kinderen nauwelijks te eten kan geven? Dan grijp je iedere kans aan om een inkomen te vergaren, ook al is het werk levensgevaarlijk. Ruim 120 jaar geleden zette een groep vissers in op de ontvangst van vindersloon voor granaatscherven, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Bij de berging kwamen vijf van
Een menselijk bot dat afgelopen voorjaar op het strand van Ameland werd gevonden, is afkomstig uit de Romeinse tijd.
Na een DNA-match is een in 1953 op Terschelling aangespoeld lichaam alsnog geïdentificeerd. Het gaat om Andries Penning, geboren in 1924, kapitein van de kustvaarder Westland.
Tijdens een archeologische opgraving in Oosterend op Texel hebben archeologen resten gevonden van een middeleeuwse huisterp, een deel van een zodenhuis en een met hout versterkte waterput.
Misschien is het lege landschap van Noord-Nederland wel op zijn mooist, nu er half december even sneeuw ligt op de winterse akkers. Hier aan ’s lands einde bepalen zo’n 500 wierden (Groningen) en terpen (Friesland) op veel plekken nog steeds het beeld.
Johan van Veen is de bedenker van de Europoort en de Eemshaven. Hij wilde de Wadden inpolderen en pleitte al in 1951 voor het “sluiten van de kustlijn en de aanleg van zoetwatermeren”.
Op het eiland Texel verliep de Tweede Wereldoorlog tot 1945 relatief rustig. Het eiland was zelfs zo rustig dat tijdens de hongerwinter in Nederland kinderen uit Amsterdam overkwamen om aan te sterken. Zij kregen al snel de bijnaam ‘Amsterdammertjes’. Aan het eind van de oorlog waren sommige van hen onverwachts getuige van een bloedige opstand.
Maart 2018 verscheen het boek Een meelijwekkend volk (Wijdemeer), een bloemlezing van teksten uit de oudheid en vroege middeleeuwen waarin ‘vreemden’ over Friezen schrijven. Voor het eerst zijn die teksten gezamenlijk in zowel Nederlandse als Friese vertaling gebundeld. De periode is ruim genomen: van de vroegste geschriften waarin melding wordt gemaakt van de continentale kuststrook in Noordwest-Europa, tot de laatste
De poederdoos is gemaakt van verguld messing. Op het deksel staat een afbeelding van Leda en de zwaan. Deze afbeelding verwijst naar een mythologisch verhaal uit de Oudheid.
De Brandaris op de westhoek van Terschelling is de bekendste én oudste vuurtoren van Nederland. De 53,7 meter hoge toren dateert oorspronkelijk uit 1594. Sinds 1965 is de toren officieel een rijksmonument. De geschiedenis van de beroemde toren in vogelvlucht.
Op het eiland Texel bevindt zich fort De Schans, ook wel Oude Schans genoemd. Dit fort, gebouwd rond 1574, moest de Reede van Texel beschermen.
Van het tapijt zijn in totaal dertien fragmenten bewaard gebleven. De meeste zijn enkele tientallen centimeters groot. Het kleed is rood van kleur en gemaakt van wol en zijde.
Het gaat om de toen 28-jarige Albert Zwaan. In januari 1968 verging het vissersschip waarop hij voer, de UK 91, ten noorden van Ameland.
Volgens de EOD gebruikten de Duitsers dit soort oude geschutsmunitie tijdens de Tweede Wereldoorlog geregeld om er antitankmijnen van te maken.
Op 19 augustus 1666 vielen de Engelsen net onder de kust van Oost-Vlieland een Nederlandse handelsvloot aan, die tot op 10 à 15 schepen na volledig verwoest werd. Een dag later ging West-Terschelling in vlammen ten onder, een slag die de Engelsen naar de aanvoerder van de raid Sir Robert Holmes de “Holmes’ Bonfire” noemden. De Nederlanders spraken op hun
In het archief van de Waddenvereniging is een onbekend filmscenario gevonden van de beroemde filmmaker Bert Haanstra. Het gaat om een scenario uit de jaren zeventig voor een film over de schoonheid en bedreigingen van het waddengebied. De film is nooit gemaakt.
Op 9 oktober 1799 verging voor de Nederlandse kust, tussen Terschelling en Vlieland, in een zware storm een Engels fregat: de Lutine. Dit schip was onderweg van Londen naar Hamburg om een partij goud van enkele duizenden kilo’s af te leveren aan het noodlijdende noorden van het Heilige Roomse Rijk. Ondanks diverse zoekacties is de schat nooit helemaal opgedoken.
Oudste huis van Ameland 1625 net de dans ontsprongen. pic.twitter.com/sMgu9o38uP — richardtkiewiet (@richardtkiewiet) October 28, 2013 Een eeuwenoud huis op Ameland (volgens sommigen hét oudste huis van het eiland) staat ondanks de hevige storm die maandag over het Waddeneiland raasde nog fier overeind. Het huis, bouwjaar 1625, kroop wel door het oog van de naald. Aan weerszijden van het huis
De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gebied heeft tot nu toe echter weinig profijt gehad van deze status. Dat meldt dagblad Trouw maandag.
Enige tijd geleden bedacht ik dat ik de gelegenheid had om het legendarische Behouden Huys zélf te bezoeken, zodat ik me een beter beeld kon vormen van de omstandigheden die de expeditieleden van Willem Barentsz op Nova Zembla hadden moeten doorstaan in 1596. Of iets wat er in de buurt kwam in elk geval: West-Terschelling heeft een museum dat de