Verzetsman en politicus Harry Verheij (97) overleden

Harry Verheij in 1966 - cc Nationaal Archief
Harry Verheij in 1966 – cc Nationaal Archief
De Amsterdamse verzetsman en politicus Harry Verheij is begin deze week op 97-jarige leeftijd overleden. Verheij was tijdens de oorlog onder meer betrokken bij de organisatie van de Februaristaking.


In februari 1941 raakte Verheij als trambestuurder betrokken bij de organisatie van de Februaristaking. Deze staking brak in 1941 uit in Amsterdam als protest tegen de Jodenvervolging en verplichte tewerkstelling van arbeiders in Duitsland. Na d staking bleef Verheij zich inzetten voor het verzet. Hij werd onder meer lid van de illegale Communistische Partij van Nederland (CPN).

Toen de oorlog afgelopen was werd hij in het partijbestuur van de CPN gekozen. Van eind jaren vijftig tot eind jaren zeventig was Verheij namens zijn partij lid van de gemeenteraad en in 1966 werd hij wethouder. Harry Verheij was de derde communistische wethouder van Nederland.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: