In een regelmatig enigszins achterover hellend handschrift, alsof het tegen de storm in is geschreven, legde de Amsterdamse agent Gerlof Vermeulen zijn herinneringen vast aan de Februaristaking en aan wat daaraan vooraf ging, zoals de provocaties en gruwelijke afranselingen door de W.A. in de Amsterdamse jodenbuurt.
Op het Jonas Daniël Meijerplein staat sinds 1952 een beroemd monument ter nagedachtenis aan de Februaristaking van 1941: De Dokwerker.
Op 25 februari 1941 legden tienduizenden Amsterdammers het werk neer en gingen ze de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter. Het was een protest tegen de Jodenvervolging en verplichte tewerkstelling van de arbeiders in Duitsland.
Stadsarchief Amsterdam ontving recent een afscheidsbrief van Willem Kraan, een van de initiatiefnemers van de Februaristaking.
In de geschiedschrijving komt de eerste Duitse razzia in bezet Nederland veelvuldig aan de orde, al is het alleen maar omdat de Duitse wraakactie de directe aanleiding is tot de Februaristaking van 25 en 26 februari 1941.
De Amsterdamse verzetsman en politicus Harry Verheij is begin deze week op 97-jarige leeftijd overleden. Verheij was tijdens de oorlog onder meer betrokken bij de organisatie van de Februaristaking.
Op 25 februari 1941 legden tienduizenden Amsterdammers het werk neer. Ze gingen de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter.
In een depot van het Amsterdams Historisch Museum (AHM) is na dertig jaar de vlag van de Februaristaking teruggevonden. De vlag werd na de oorlog gebruikt tijdens herdenkingen van de staking van 25 en 26 februari 1941. De eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland; de Februaristaking.