Week van de koloniale geschiedenis

Verzetsvrouw Ada van Randwijk (101) overleden

Vrij Nederland van mei 1942 (KB)
Vrij Nederland van mei 1942 (KB)
De Nederlandse verzetsvrouw Ada van Randwijk is dinsdag op 101-jarige leeftijd overleden. Dat meldt weekblad Vrij Nederland.


Van Randwijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog nauw betrokken bij de verzetsgroep rond verzetskrant Vrij Nederland. Haar man, Henk van Randwijk, was jarenlang hoofdredacteur van de krant en zelf bracht ze geregeld kopij rond. In 1942 werd haar man gearresteerd en enkele weken ondervraagd door de Duitsers. Daarna dook het echtpaar onder.

Na de oorlog trad Ada van Randwijk maar weinig in de publiciteit. Drie jaar geleden gaf ze, bij hoge uitzondering, een interview aan Vrij Nederland ter gelegenheid van het zeventigjarig jubileum van het weekblad.

Volgens het blad beleefde het echtpaar Van Randwijk tijdens de oorlogjaren veel benauwde momenten en was het Ada die haar man in 1941 stimuleerde de leiding van Vrij Nederland over te nemen.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: