Dark
Light

Verzetsvrouw Ada van Randwijk (101) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Vrij Nederland van mei 1942 (KB)
Vrij Nederland van mei 1942 (KB)

Vrij Nederland van mei 1942 (KB)
Vrij Nederland van mei 1942 (KB)
De Nederlandse verzetsvrouw Ada van Randwijk is dinsdag op 101-jarige leeftijd overleden. Dat meldt weekblad Vrij Nederland.


Van Randwijk was tijdens de Tweede Wereldoorlog nauw betrokken bij de verzetsgroep rond verzetskrant Vrij Nederland. Haar man, Henk van Randwijk, was jarenlang hoofdredacteur van de krant en zelf bracht ze geregeld kopij rond. In 1942 werd haar man gearresteerd en enkele weken ondervraagd door de Duitsers. Daarna dook het echtpaar onder.

Na de oorlog trad Ada van Randwijk maar weinig in de publiciteit. Drie jaar geleden gaf ze, bij hoge uitzondering, een interview aan Vrij Nederland ter gelegenheid van het zeventigjarig jubileum van het weekblad.

Volgens het blad beleefde het echtpaar Van Randwijk tijdens de oorlogjaren veel benauwde momenten en was het Ada die haar man in 1941 stimuleerde de leiding van Vrij Nederland over te nemen.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

×