New Yorkers misten zomer 1945 zeventien dagen de krant

Op zaterdag 30 juni 1945 gingen bezorgers van elf New Yorkse kranten, waaronder de New York Times, in staking. Inwoners van de stad ontvingen zeventien dagen de krant niet meer op de mat en konden deze ook niet meer kopen bij de news stands verdeeld over de stad.

Werkloosheid tijdens de Eerste Wereldoorlog, 1915

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er in de grote steden duizenden werklozen. Om ‘leegloperij’ of misdragingen te voorkomen organiseerden gemeenten werkverschaffing of ‘ontwikkeling en ontspanning’. De kranten berichtten erover.

Duitse krant blundert met Hitler-foto

Door de manier waar de voorpagina van de krant is opgemaakt, lijkt het net alsof Adolf Hitler zegt dat hij het vluchtelingenprobleem als leider naar zich toe zal trekken.

De Belgische pers in de Grote Oorlog

De persverdeeldheid werd in juni 1914 met de moord op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand en zijn echtgenote Sophie overduidelijk. Over de feiten was men het min of meer eens, maar in de opiniestukken werd het drama heel verschillend benaderd.

Trouw eert geëxecuteerde medewerkers

Dagblad Trouw staat zaterdag stil bij de eigen geschiedenis. Op de cover zijn portretten te zien van 23 medewerkers die precies zeventig jaar geleden door de bezetter werden gefusilleerd omdat ze de illegale verzetskrant hadden verspreid.

De Gelderlander herdenkt NSB’er op vooravond 4 mei 2014

Het is blijkbaar besmettelijk daar in de Achterhoek. In de afgelopen jaren moesten ze in het Gelderse dorp Vorden op 4 mei zo nodig van gemeentewege daar begraven liggende nazi-soldaten herdenken. Dit jaar herdenkt regionale krant de Gelderlander op de vooravond van de nationale dodenherdenking een Doetinchemse NSB’er, die ‘fout,

‘In het jaar 2000’, vooruitblikken in 1925

De Tilburgsche courant van 29 december 1925 schreef over het jaar 2000: ‘Kranten worden niet meer gedrukt.’ Dankzij de ‘electrische telescoop’ kan iedereen in dat jaar op afstand nieuwsberichten lezen. Deze vooruitziende journalist zou redelijk gelijk krijgen, zij het nog niet geheel wat betreft 2000. Inmiddels leest bijna iedereen krantenartikelen