Op zaterdag 30 juni 1945 gingen bezorgers van elf New Yorkse kranten, waaronder de New York Times, in staking. Inwoners van de stad ontvingen zeventien dagen de krant niet meer op de mat en konden deze ook niet meer kopen bij de news stands verdeeld over de stad.
Vrijwilligers hebben de krantenartikelen de afgelopen vijf jaar handmatig overgetikt en daarna het resultaat nog eens gecorrigeerd.
De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft dinsdag ruim 95.000 gedigitaliseerde kranten toegevoegd aan Delpher, de website met historische Nederlandse publicaties.
Geen spannende slotritten of zinderende finales, maar sporters die ‘gewoon’ een heel eind gaan lopen: de Nijmeegse Vierdaagse of, zoals de officiële benaming luidt: Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Goed een eeuw geleden - in 1909 - ging de eerste editie van start.
Op 13 september 1952 verscheen er voor het eerste een Jip en Janneke-verhaal in de krant Het Parool.
Op 2 april 1900 verschijnt het socialistische dagblad 'Het Volk' voor het eerst.
Op 10 februari 1941 verschijnt de eerste editie van de illegale krant Het Parool. De krant komt voort uit het verboden gestencilde blaadje De nieuwsbrief van Pieter ’t Hoen. Lees hier verder
Amsterdamse media droegen in belangrijke mate bij aan de opkomst en ondergang van de zeventiende-eeuwse kolonie Nederlands-Brazilië.
De krant werd opgericht door Henry J. Raymond en George Jones en heette aanvankelijk 'The New-York Daily Times'.
Ruim dertig jaar volgde journalist Leo Thuring de wereld van het amusement en maakte hij reis- en andere reportages voor verschillende kranten.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er in de grote steden duizenden werklozen. Om ‘leegloperij’ of misdragingen te voorkomen organiseerden gemeenten werkverschaffing of ‘ontwikkeling en ontspanning’. De kranten berichtten erover.
Door de manier waar de voorpagina van de krant is opgemaakt, lijkt het net alsof Adolf Hitler zegt dat hij het vluchtelingenprobleem als leider naar zich toe zal trekken.
De collectie bestaat enerzijds uit ‘legale’ publicaties die uitgegeven werden met toestemming en onder censuur van de bezettende Duitse overheid en anderzijds uit frontblaadjes en ‘illegale’ publicaties
De Duitse bezetter gebruikte het weekblad om vorderingen inzake Joden en Joodse aangelegenheden bekend te maken.
De persverdeeldheid werd in juni 1914 met de moord op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand en zijn echtgenote Sophie overduidelijk. Over de feiten was men het min of meer eens, maar in de opiniestukken werd het drama heel verschillend benaderd.
Dagblad Trouw staat zaterdag stil bij de eigen geschiedenis. Op de cover zijn portretten te zien van 23 medewerkers die precies zeventig jaar geleden door de bezetter werden gefusilleerd omdat ze de illegale verzetskrant hadden verspreid.
Op 24 juni 1952 verschijnt de eerste editie van de Bild Zeitung. Vandaag de dag is dit de grootste krant van Duitsland en Europa.
Aan de hand van Nederlandse kranten en weekbladen van toen belicht het NIOD gebeurtenissen over de hele wereld die – op de dag van publicatie op 70 jaar WO2 – precies zeventig jaar geleden plaatsvonden.
Het is blijkbaar besmettelijk daar in de Achterhoek. In de afgelopen jaren moesten ze in het Gelderse dorp Vorden op 4 mei zo nodig van gemeentewege daar begraven liggende nazi-soldaten herdenken. Dit jaar herdenkt regionale krant de Gelderlander op de vooravond van de nationale dodenherdenking een Doetinchemse NSB’er, die ‘fout, maar niet verkeerd’ zou zijn geweest. Een nuance die voor
De Tilburgsche courant van 29 december 1925 schreef over het jaar 2000: ‘Kranten worden niet meer gedrukt.’ Dankzij de ‘electrische telescoop’ kan iedereen in dat jaar op afstand nieuwsberichten lezen. Deze vooruitziende journalist zou redelijk gelijk krijgen, zij het nog niet geheel wat betreft 2000. Inmiddels leest bijna iedereen krantenartikelen online van een scherm of krijgt een signaal zodra er
Met één muisklik toegang tot dertig miljoen gedigitaliseerde pagina’s! Ze zijn te vinden in meer dan 90.000 boeken, ruim één miljoen kranten en ongeveer 1,5 miljoen pagina’s in Nederlandse tijdschriften uit de zventiende tot de twintigste eeuw. Dat is sinds woensdag mogelijk met Delpher.nl, een zoekmachine naar historische informatie die ontwikkeld is door de Koninklijke Bibliotheek, in samenwerking met het