Ze werden tijdens de Nationale Dodenherdenking 2023 expliciet genoemd: vrouwen die geen erkenning kregen voor hun daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gold ook voor Truus en Freddie Oversteegen, twee zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Haarlem en Amsterdam zij aan zij streden tegen de Duitse bezetters. Samen met Hannie Schaft, die echter wel is uitgegroeid tot icoon van
Tijdens rondleidingen door poldermolen De Vlieger in Voorburg wordt altijd even stilgestaan bij een gat in de vloer van de tweede molenzolder. Dit gat herinnert aan een bijzondere periode in de meer dan vierhonderd jaar oude geschiedenis van deze molen. Het geeft namelijk toegang tot een ruimte boven een bedstee op de eerste molenzolder, waar drie Joodse mensen zich in
Na de Tweede Wereldoorlog wist niemand wat de psychische nasleep van een leven als verzetsstrijder zou zijn. Henk Das ondervond dat aan den lijve. De oorlog hield voor hem nooit op. Na de bevrijding motiveerde het verdriet om het verlies van zijn makkers hem ertoe om de weduwen en wezen van deze verzetslieden te gaan helpen. Dat kostte hem wel
De rol van communisten in het verzet was onmiskenbaar en zeer intensief en deze betrokkenheid ging gepaard met enorme risico’s. De CPN profiteerde in de na--oorlogse jaren van de heldhaftige verzetsdaden van haar leden. Deze populariteit was echter van zeer korte duur. Onder invloed van de Koude Oorlog werden communisten in razend tempo van verzetshelden gedegradeerd tot vijfde colonne.
De Belgische verpleegster Andrée De Jongh richtte tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetslijn op om militairen in veiligheid te brengen. De ontsnappingsroute kwam bekend te staan als Comète.
De vaste presentatie van het Verzetsmuseum Amsterdam is recent vernieuwd. Mirjam Huffener bezocht de tentoonstelling.
In Den Haag waren er twee Indonesische studentenverenigingen die een cruciale basis vormen voor het verzet tegen de Duitse bezetter, waarin niet alleen jonge mannen maar ook jonge vrouwen actief waren. ‘Eerst Nederland, dan Indonesië bevrijden’ was de gedachte onder de studentenverenigingen.
Tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 stierven bewoners van psychiatrische- en gehandicapten instellingen in veel grotere aantallen dan burgers in Nederland. Hun familieleden, geconfronteerd met overlijdensberichten, plaatsten niet zelden grote vraagtekens bij dit overlijden.
Erik Hazelhoff Roelfzema, ook wel bekend als de 'Soldaat van Orannje': een van de bekendste verzetsstrijders uit de Nederlandse geschiedenis.
Op 5 en 10 mei worden vaak afbeeldingen getoond van Winston Churchill die het V-teken maakt met wijs- en middelvinger. Vroeger dachten veel mensen dat de Britse oorlogspremier dat teken had overgehouden aan de dikke sigaren die hij rookte en die precies pasten tussen deze twee vingers.
Een onderbelicht fenomeen uit de Tweede Wereldoorlog is het zogenaamde artsenverzet: een uniek en geslaagd voorbeeld van georganiseerd, effectief, geweldloos en meerjarig weerstand bieden aan de nazi’s door een bijna voltallige beroepsgroep.
In 1944 plegen enkele verzetsvrienden een overval op een pand van De Nederlandsche Bank in Almelo. De overval wordt geleid door Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker die vanwege andere verzetsactiviteiten al wordt gezocht door de nazi’s. De verzetsleden maken in totaal 46,1 miljoen gulden buit. De regering in Londen had eerder schriftelijk toestemming gegeven voor de 'grootste bankoverval aller
Tijdens de Tweede Wereldoorlog pleegde verzetsicoon Hannie Schaft diverse aanslagen op verraders en collaborateurs. In de zomer van 1944 schoot ze samen met haar verzetsvriend Jan Bonekamp in Heemstede de 55-jarige NSB’er Pieter Faber dood.
Het monument herdenkingsmonument heeft de vorm van een fakkel, symbool voor het verzetsvuur. Het bovenste deel stelt het verzet in het algemeen voor, uitgebeeld door een figuur die met gespreide armen de eronder staande slachtoffers beschermt.
Carl von Ossietzky ontpopte zich al op jonge leeftijd als een overtuigde pacifist. Eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw raakte hij bekend door zijn aanhoudend verzet tegen de oorlogsplannen van Hitler.
De belangrijkste winkelstraat in Amsterdam-Zuid, de Beethovenstraat, gaat door voor chic, maar achter de luxe etalages schuilt een tragische geschiedenis. Het vooroorlogse joodse karakter van de straat, vooral ontstaan door de komst van veel Duits-joodse vluchtelingen in de jaren dertig, werd door de Duitse bezetters tenietgedaan vanuit twee panden in de buurt.
Verzetsvrouw Gisela Wieberdink-Söhnlein, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer betrokken was bij de redding van Joodse kinderen, is dinsdag op honderdjarige leeftijd overleden.
In Amsterdam is afgelopen weekend een standbeeld van verzetsvrouw Jacoba van Tongeren onthuld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte zij een grote verzetsgroep op en verleende daarmee steun aan zeker 4500 onderduikers.
Niet alle Duitsers vormden ten tijde van het Derde Rijk een kudde schapen die zich gedwee naar de ondergang liet leiden door de Führer. Tal van mensen van verschillende pluimage hebben Hitler naar de hel gewenst. Moedige enkelingen konden met hun sabotagedaden, aanslagen en manifesten de betovering niet verbreken die de meeste Duitsers aan Hitler kluisterde.
Geen enkel ander Europees land had tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n bloeiende illegale pers als Nederland. Er verschenen hier meer dan 1200 illegale bladen, van handgeschreven of gestencilde uitgaven tot professioneel vervaardigd drukwerk. Maar de strijders voor het vrije woord betaalden wel een hoge prijs.