Dark
Light

Uitrusten tijdens de Vierdaagse van Apeldoorn

Op een warme dag in juli 1967…
Auteur:
1 minuut leestijd
Uitrusten tijdens de Vierdaagse van Apeldoorn, 1967
Uitrusten tijdens de Vierdaagse van Apeldoorn, 1967 (CC0 - Nationaal Archief - Vierdaagse Apeldoorn - Koch, Eric / Anefo)

Deze prachtige foto is in juli 1967 gemaakt bij Apeldoorn. Tijdens de Vierdaagse van Apeldoorn rust een groep van twaalf wandelaars in de berm uit van de geleverde fysieke inspanning. De deelnemers liggen er relaxed bij, maar hebben ongetwijfeld wel wat last van hun voeten. De wandelaars dragen een strohoed, omdat het die dag – om precies te zijn 17 juli 1967 – behoorlijk warm in Nederland was.

Apeldoornse Vierdaagse bestaat sinds 1954

De eerste Apeldoornse Vierdaagse vond plaats in 1954. De tocht was georganiseerd door Nederlandse Wandelsport Bond (NWB) en startte vanaf het Bosbad in Apeldoorn. Er deden 463 enthousiastelingen aan deze eerste Apeldoornse wandeltocht mee.

Aanvankelijk waren de organisatoren van de Nijmeegse Vierdaagse, die al sinds 1912 gelopen wordt en het grootste wandelevenement ter werld is, bevreesd dat de Apeldoornse Vierdaagse hen veel concurrentie zou opleveren. Maar dit bleek in de praktijk niet zo te zijn. De organiserende comités besloten om beide wandelvierdaagses in afzonderlijke weken in te plannen. Hierdoor was er van conflicterende belangen geen sprake meer.

Zeker met de Nijmeegse Vierdaagse ging het vanaf de jaren 1950 bergopwaarts. Dit had vooral te maken met het feit dat de organisatie in 1958 een koninklijk predicaat kreeg. Ook de deelname van prins Claus aan de Vierdaagse van 1967 gaf de populariteit van de Nijmeegse Vierdaagse een boost.

Nijmeegse Vierdaagse populairder dan de Apeldoornse variant

De Vierdaagse van Apeldoorn trok en trekt aanzienlijk minder deelnemers dan de Nijmeegse evenknie. Tijdens de eerste uitvoering van de Vierdaagse van Apeldoorn in 1954 deden er 463 deelnemers met de tocht mee. In 1967 lag het aantal deelnemers een fractie boven de 1300. Op dat moment deden aan de Nijmeegse Vierdaagse ruim 14.000 wandelaars mee.

De piek qua aantallen bereikte de Vierdaagse van Apeldoorn kort na de millenniumwisseling, met meer dan 4000 deelnemers. Tegenwoordig ligt het aantal rond de 3000 wandelaars.

Lees ook: De koloniale reserve en de Nijmeegse Vierdaagse
Boek: De wereldwandelaars

Bronnen

Internet
-https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/35_Vierdaagse
-https://www.4daagseapeldoorn.nl/organisatie/historie/
-https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Vierdaagse
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Apeldoornse_Vierdaagse
-https://www.4daagse.nl/nl/evenement/historie.html
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Nijmeegse_Vierdaagse

×