In Nijmegen hebben archeologen sporen gevonden van een zweethut en enkele waterkuilen uit de Bronstijd. Volgens de onderzoekers gaat het om een unieke vondst voor het vasteland van Europa. Dergelijke vroege sauna’s zijn in Europa verder alleen bekend uit Groot-Brittannië en Ierland.
Museum Het Valkhof neemt vanwege een grote verbouwing tijdelijk zijn intrek in het voormalige ABN AMRO gebouw aan het Keizer Karelplein in Nijmegen.
De middeleeuwse schilderingen van de Nicolaaskapel in Nijmegen, een van de oudste stenen gebouwen van Nederland, zijn weer zichtbaar voor publiek. De schilderingen zijn recent geconserveerd en gedeeltelijk gerestaureerd.
De ontdekking werd gedaan langs het dijkversterkingstraject Wolferen-Sprok. De weg en het kanaal zijn ongeveer tweeduizend jaar oud en zijn volgens onderzoekers aangelegd en gebruikt door het Romeinse leger.
Deze prachtige foto is in juli 1967 gemaakt bij Apeldoorn. Tijdens de Vierdaagse van Apeldoorn rust een groep van twaalf wandelaars in de berm uit van de geleverde fysieke inspanning. De deelnemers liggen er relaxed bij, maar hebben ongetwijfeld wel wat last van hun voeten.
Afgelopen week hebben archeologen een stukje van de oude Romeinse stad in Nijmegen West blootgelegd. De ontdekking werd gedaan in het Nijmeegse Waalkwartier, op de plek waar dit jaar de bouw van een woontoren start.
In de tuin van het Nijmeegse Museum Kam zijn tijdens een archeologische opgraving sporen gevonden van een Romeinse begraafplaats uit 10-70 na Christus. Ook zijn er sporen gevonden van de militaire stad rond het kamp van het 10e legioen uit 71-105 na Christus.
Museum Het Valkhof heeft een Nijmeegse stadskan aangekocht. De tinnen kan, gemaakt door Gerrit de Leeuw in 1574, werd gebruikt om wijn te schenken en belangrijke gasten in Nijmegen te verwelkomen.
Bij opgravingen in Nijmegen is een deel van het Romeinse aquaduct gevonden dat tussen Berg en Dal en Nijmegen liep. De vondst maakt volgens archeologen duidelijk welke route het aquaduct heeft gelopen vanaf de heuvels in Berg en Dal naar het Romeins legioenskamp in Nijmegen.
Zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Ook geallieerde soldaten maakten zich er tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom Nijmegen op grote schaal schuldig aan.
Op 25 oktober 1944 voltooide Cornelis Hendrikus de Kat zijn studie rechtsgeleerdheid aan de Roomsch Katholieke Universiteit Nijmegen, tegenwoordig de Radboud Universiteit. Daarmee legde hij als eerste student examen af in bevrijd Nederlands gebied.
De geallieerde militaire Operatie Market Garden, uitgevoerd in september 1944, geldt als een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat was het doel van Market Garden? Hoe verliep Market Garden precies? Wat waren de zwakke plekken van het aanvalsplan? En welke gevolgen had deze militaire operatie voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog?
In 1909 ging de eerste editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start. Aanvankelijk was het vooral een evenement voor militairen.
Het originele Romeinse ruitermasker dateert uit de eerste eeuw en werd ongeveer honderd jaar geleden gevonden tijdens baggerwerkzaamheden in de Waal.
Ooggetuigenverslagen van het geallieerde bombardement op Nijmegen, van 22 februari 1944.
Qua slachtofferaantal is het bombardement op Nijmegen één van de grootste bombardementen op een Nederlandse stad tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Bij Nijmegen-Lent hebben archeologen prehistorisch aardewerk gevonden met daarop enkele schriftachtige tekens. De vondst uit de vroege ijzertijd is bijzonder omdat men in deze periode (800-500 voor Chr.) voor zover bekend niet schreef. Het is archeologen een raadsel welke persoon het pseudo-schrift meer dan 2500 jaar geleden aanbracht en met welke bedoeling dat gebeurde.
Marie d’Harcourt, beter bekend als hertogin Maria van Gelre, liet in 1415 een gebedenboek maken dat beschouwd wordt als het belangrijkste in Nederland gemaakte verluchte handschrift uit de vroege vijftiende eeuw. Het gebedenboek is vaak onderwerp van onderzoek geweest, maar over de vrouw die het liet maken is eigenlijk vrij weinig bekend. In het boek Maria van Gelre (1380-1429) –
De Gebroeders van Limburg / De Gebroeders van Lymborch: drie beroemde Nijmeegse schilders, onder meer bekend van 'Les Belles Heures' en 'Les Très Riches Heures'.
Geen spannende slotritten of zinderende finales, maar sporters die ‘gewoon’ een heel eind gaan lopen: de Nijmeegse Vierdaagse of, zoals de officiële benaming luidt: Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Goed een eeuw geleden - in 1909 - ging de eerste editie van start.
Iedereen in Nederland heeft thuis een douche of een bad. De openbare badhuizen die in de eerste helft van de vorige eeuw in veel steden werden geopend, zijn getransformeerd tot kerk of kroeg, theater of woningencomplex. Wie inzoomt op zo’n gebouw, neemt een verfrissende duik in de sociale geschiedenis. Neem het markante Badhuis aan de Daalseweg in Nijmegen. Op 9