/

Volgens audiotape was Reagan ‘okay’ tijdens aanslag 1981

Tumult tijdens de moordaanslag op Ronald Reagan, 1981
Ronald Reagan, ofwel ‘Rawhide’, was ‘okay’. Dat dachten zijn beveiligingsmensen althans tijdens de aanslag op de toenmalige president van de Verenigde Staten in 1981. Dat blijkt uit een audiotape die vrijdag is vrijgegeven.

In werkelijkheid werd Reagan’s hart maar op een haar na gemist en kreeg hij een kogel in zijn longen. Volgens de tape dacht iedereen echter dat Reagan ongeschonden was, alle zes kogels die op hem werden afgevuurd misten namelijk doel. Pas na minuut, toen Reagan bloed begon te hoesten, liet agent Thomas Unrue weten dat ze snel naar de Eerste Hulp moesten gaan.

Een andere agent, Jerry Parr, dacht op dat moment nog dat hij een rib van Reagan had gebroken toen hij bovenop de president sprong. Er werd een stretcher gezocht om Reagan op te leggen, maar die was niet voor handen. Reagan liep daarom nog op eigen kracht het ziekenhuis binnen, tot hij door zijn knieën viel. Pas in het ziekenhuis werd duidelijk dat hij door een kogel is geraakt die terug was geketst vanaf Reagan’s limousine.

Het audiomateriaal dat na dertig jaar is vrijgegeven duurt tien minuten. Die tien minuten beginnen bij Reagan die het Washington hotel verlaat en eindigt bij zijn vrouw Nancy Reagan (codenaam Rainbow) die het ziekenhuis binnenkomt waar Reagan inmiddels met spoed wordt geopereerd.

Aanslag op Reagan, 1981

Maar een paar maanden na zijn aantreden als president van de Verenigde Staten werd Ronald Reagan meteen slachtoffer van een aanslag. De schutter was John Hinckley Jr., een ziekelijke fan van Jodie Foster die indruk wil maken op de actrice. Hij voerde de moordaanslag uit vanwege Foster’s rol in de film Taxi-driver waarin ook een aanslag op de president werd gepleegd. Hij schoot zes keer. Alle schoten misten aanvankelijk doel. Eén kogel werd echter teruggeketst vanaf de auto en belandde zo in Reagan’s long. De president overleefde de aanslag. De aanslag lijkt hem zelfs populairder te hebben gemaakt als president.

John Hinckley Jr. sloeg niet op de vlucht en werd dus vrij snel opgepakt. Hij belandde vervolgens in een inrichting. In 2000 kreeg hij toestemming om zijn familie te bezoeken buiten de inrichting. Toen bleek dat hij weer allemaal materiaal van Jodie Foster begon te verzamelen, werden zijn rechten echter ingetrokken.

Reagan Assassination Attempt : Larry King

Nooit uitgelezen

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan.

Doorzoek ons archief: