Dark
Light

Nancy Reagan (1921-2016) – First lady

2 minuten leestijd
Nancy Reagan met president Ronald Reagan - cc
Nancy Reagan met president Ronald Reagan - cc

Nancy Reagan, de vrouw van de in 2004 overleden president Ronald Reagan, is zondag op 94-jarige leeftijd overleden. De voormalige presidentsvrouw overleed in haar woonplaats Bel Air aan hartfalen. Dat melden Amerikaanse media.

Portret van Nancy Reagan (cc - Aaron Shikler)
Portret van Nancy Reagan (cc – Aaron Shikler)
De Amerikaanse werd op 6 juli 1921 geboren als Anne Frances Robbins. Na een studie toneelkunst te hebben gevolgd, werkte ze enige tijd als verkoopster en verpleegster in Chicago. Uiteindelijk wist ze, onder de artiestennaam Nancy Davis, naam te maken als actrice. Ze vestigde zich hierop in New York en verhuisde later naar Hollywood. In totaal was te zien in elf speelfilms, waaronder in The Doctor and the Girl met Glenn Ford in de hoofdrol.

In 1951 benaderde ze collega-acteur Ronald Reagan. Ze vroeg hem als baas van de ‘Screen Actors Guild’ om hulp. Dit omdat ze geregeld werd aangezien voor een naamgenoot die in Hollywood op een zwarte lijst van filmacteurs was gezet. Over haar ontmoeting met Ronald Reagan zei Nancy later:

“I don’t know if it was exactly love at first sight, but it was pretty close.”

Een jaar later trouwden de twee.  Het echtpaar kreeg twee kinderen, Patti en Ron. Nancy werd ook de stiefmoeder van de kinderen uit Ronalds eerste huwelijk. Volgens omstanders hadden Nancy en Ronald Reagan een warme en intieme relatie. Reagan noemde zijn vrouw vaak ‘mommy’ terwijl Nancy haar man liefkozend toesprak als ‘Ronny’.

Doordat haar man politiek actief werd, veranderde ook het leven van Nancy Reagan drastisch. In de periode dat Ronald Reagan gouverneur was van Californië ging Nancy zich veel bezighouden met goede doelen. Zo zette ze zich onder meer in voor Vietnamveteranen, ouderen en gehandicapte kinderen.

Nancy Reagan met president Ronald Reagan - cc
Nancy Reagan met president Ronald Reagan – cc

Nancy Reagan als First Lady

Van 1981 tot 1989 bewoonde ze samen met Ronald Reagan het Witte Huis. Intern drukte ze daar haar stempel door aanpassingen door te voeren in het interieur. Vanwege haar liefde voor mode werd ze ook wel vergeleken met presidentsvrouw Jacqueline Kennedy. Als presidentsvrouw bleef ze zich ook bezighouden met goede doelen. Zo zette ze in 1982 onder de titel ‘Just say no’ een campagne op om jongeren te wijzen op de gevaren van drugs.

Na Ronald Reagans afscheid van de politiek trok het echtpaar zich terug in Los Angeles. Toen haar man de ziekte van Alzheimer bleek te hebben, besloot ze hem zelf te verzorgen. Vanaf dat moment verving ze Reagan geregeld bij openbare optredens.

×