Voorproefster Adolf Hitler doet haar verhaal

Margot Woelk – Still NOS video
Een van de vrouwen die tijdens de oorlog de maaltijden van Adolf Hitler moesten voorproeven, heeft onlangs haar verhaal gedaan tegenover de media.

Op het leven van Adolf Hitler werden verschillende aanslagen gepleegd en Hitler was daarom altijd op zijn hoede. Bang om vergiftigd te worden liet hij zijn eten voorproeven. Daarvoor had hij maar liefst vijftien voorproefsters in dienst.

Een van hen, de inmiddels 95-jarige Margot Woelk, heeft onlangs in een interview verteld over haar werk voor de Duitse dictator. Ze is de enige van de voorproefsters die de oorlog overleefde.

In het interview vertelt ze dat ze weinig lol aan haar baantje beleefde omdat ze besefte dat elke maaltijd haar laatste kon zijn. De vrouwen kregen het eten een uur voordat het aan Hitler geserveerd kon worden. Zo was er voldoende tijd om te kijken of de vrouwen ziek werden van het eten.

- advertentie -

Wolfsschanze

Het eten was volgens Margot Woelk lekker. Zo at ze bijvoorbeeld veel asperges en paprika’s met rijst of pasta. Etenswaren die in de oorlog vaak nog moeilijk te verkrijgen waren.

Woelk werkte vanaf 1942 op de Wolfsschanze, een hoofdkwartier van Hitler in het huidige Polen. Ze was ook in dit hoofdkwartier aanwezig toen daar in de zomer van 1944 een aanslag op het leven van Hitler gepleegd werd. Tegen het eind van de oorlog reisde Woelk naar Berlijn waar ze op advies van een SS-officier onderdook. De andere voorproefsters bleven in de omgeving van de Wolfsschanze wonen. Deze veertien voorproefsters werden enige tijd later door de Russen geëxecuteerd.

Woelk sprak in het openbaar nooit over haar verleden, maar onlangs gaf ze een interview aan een Duitse journalist. Sindsdien wordt ze bedolven onder de media-aandacht.

Meer over Adolf Hitler

Voorproefster Hitler doet verhaal

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: