Dark
Light

Walcherse muntschat uit ca. 1570 naar Zeeuws Museum

1 minuut leestijd
Deel van de Walcherse muntschat
Deel van de Walcherse muntschat - Foto: Pim Top / Zeeuws Museum

Een muntschat die enkele jaren geleden op Walcheren is gevonden door twee metaaldetectoristen is aangekocht door het Zeeuws Museum in Middelburg. De oudste munten dateren van het eind van de vijftiende eeuw, de nieuwste uit 1569. Dit laatste jaartal wijst er mogelijk op dat de schat rond 1570 is begraven.

Walcherse muntschat
Foto: Pim Top / Zeeuws Museum
Volgens het museum is het vrij uitzonderlijk dat een dergelijke vondst in Zeeland wordt gedaan. De instelling beschouwt de munten als een waardevolle aanvulling op de archeologische collectie. De muntschat is vanaf vandaag te zien in de vaste presentatie van het museum en zal volgend jaar ook te zien zijn in een tentoonstelling over sieraden. Naast zilveren en gouden munten zijn er namelijk ook resten van sieraden gevonden. Het gaat om delen van verguld zilveren kralen en de kop van een haarnaald; allen gemaakt volgens de zogeheten filigraintechniek.

De zilveren munten zijn vooral afkomstig uit Vlaanderen, Brabant (Antwerpen), Holland, Utrecht en Gelderland maar er zit er ook één uit Spanje tussen. De gouden munten komen uit Brabant (Antwerpen), Frankrijk en Engeland.

Vrij bijzonder is dat bij de munten ook het omhulsel van de schat werd aangetroffen: een potje van steengoed. Hoeveel het museum voor de munten heeft betaald is niet bekend.

De volledige muntschat
De volledige muntschat – Foto: Pim Top / Zeeuws Museum
×