Dark
Light

Wandelen door het Dordrecht van 1619

Synode 5D
Auteur:
2 minuten leestijd
Dordrecht in 1619 (Synode 5D)
Dordrecht in 1619 (Synode 5D)

In de winter van 1618/19 was Dordrecht gastheer van een belangrijke kerkvergadering: de Synode van Dordrecht. Tijdens deze calvinistische kerkvergadering was onder meer de vraag in hoeverre mensen zelf invulling aan hun geloof mochten geven. Dit was tevens een politiek vraagstuk. De nog jonge Republiek dreigde zelfs uiteen te vallen. In Dordrecht wordt dit jaar op verschillende manieren stilgestaan bij deze belangrijke vergadering. Vorige week werd naar aanleiding van het jubileum een gratis (mobiele) app gelanceerd, waarmee men kan kijken hoe Dordrecht er vierhonderd jaar geleden eigenlijk uitzag.

De toepassing Synode 5D neemt gebruikers mee naar het Dordrecht van 1619. Dit aan de hand van realistische 3D-reconstructies van verschillende straten en panden in het hart van de stad. In totaal zijn zes plekken virtueel te bezoeken, allemaal locaties die liggen aan de route die de Synodegangers in 1616 aflegden: van de entree tot de stad naar de vergaderlocatie, ofwel van Groothoofdspoort naar de Kloveniersdoelen in de Doelstraat.

Routekaart (Synode 5D)
Routekaart (Synode 5D)
De zes ‘hotspots’ op de route

  1. Groothoofdspoort, hoek Wijnstraat/Boomstraat
  2. Wijnstraat ter hoogte van de Nieuwbrug
  3. Wijnstraat ter hoogte van het Scheffersplein, aan Schefferspleinzijde vlakbij Tolbrug
  4. Stadhuisplein t.h.v. Grotekerksbuurt 12
  5. Voorstraat op kruising met Nieuwstraat
  6. Doelstraat net voorbij het poortje/ steegje van de Munt
Dordrecht in 1619 (Synode 5D)
Dordrecht in 1619 (Synode 5D)

Interactieve bezoekersgids

Met de app kan men niet alleen wandelen door de oude stad, men kan ook allerlei relevante historische informatie opvragen. De makers spreken daarom van een interactieve bezoekersgids, encyclopedie en educatiemiddel. De interactieve toepassing is niet alleen te bekijken op mobiele apparaten, maar ook ‘gewoon’ op internet via www.synode5d.nl. Historicus Maarten van Rossem is ambassadeur van de toepassing en staat binnenkort in een aflevering van het televisieprogramma ‘Hier zijn de Van Rossems’ stil bij de geschiedenis van de stad.

De Synode van Dordrecht duurde maar liefst een halfjaar, van november 1618 tot en met mei 1619. Voor de belangrijke vergadering reisden meer dan honderd predikanten, professoren en politici naar Dordrecht om zich te buigen over belangrijke religieuze vraagstukken die bepalend zouden worden voor de verdere ontwikkeling van de Republiek.

Video over de app

De mobiele app downloaden kan in de Play Store (Android) of via iTunes.

Lees ook: Synode van Dordrecht (1618-1619) – Belangrijke landelijke kerkvergadering

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×