De Sint-Elisabethsvloed van 1421

De Sint-Elisabethsvloed van 1421. In de nacht van 19 op 20 november 1421 wordt Nederland geteisterd door een grote overstroming. Aangezien 19 november de naamdag van Sint Elisabeth was, wordt de overstroming naar deze heilige vernoemd.

Van springvloed, zoals bij de overstroming van 1953, was in 1404 geen sprake. Het vermoeden bestaat dat de overstroming ontstond door een zware noordwesterstorm in combinatie met hoge stormvloed. Op het moment van de overstroming staat het water door zware regenval in de periode daarvoor al erg hoog.

Zeker 10.000 mensen overlijden ten gevolge van de overstroming. Het is een van de meest ingrijpende overstromingen van de Middeleeuwen.

De Biesbosch en de Sint-Elisabethsvloed

Sint Elisabethsvloed
Sint Elisabethsvloed
Geregeld wordt gezegd dat natuurgebied de Biesbosch tijdens deze overstroming zou zijn ontstaan. Dit is volgens deskundigen echter niet het geval. Het zou na de dijkdoorbraken in de Zuid-Hollandse Waard nog tientallen jaren hebben geduurd voor de gehele Biesbosch onder water stond en er begroeiing kwam.

- advertentie -

Voor Dordrecht had de watersnood desastreuze gevolgen. De stad verloor door het water haar achterland en en verloor veel van haar invloed.

De overstroming van 1421 wordt ook wel Tweede Elisabethsvloed genoemd. Op 19 november 1404 vond namelijk ook een overstroming plaats waarbij delen van Holland, Zeeland en Vlaanderen onder water liepen. Deze overstroming wordt de Eerste Sint Elisabethsvloed genoemd.

Boek: Nederland in 7 overstromingen

Video over de Sint-Elisabethsvloed

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: