////

Wat is de hamvraag?

Herkomst van de uitdrukking
Hamvraag - Ham (cc - Pixabay - RitaE)
Hamvraag - Ham (cc - Pixabay - RitaE)

In het Nederlands wordt geregeld gesproken over ‘de hamvraag’, om duidelijk te maken dat een bepaalde vraag zeer belangrijk is. Maar waar komt die ham eigenlijk vandaan?

Het begrip hamvraag is afkomstig uit de radio-quiz Mastklimmen die tussen 1953 en 1957 door de NCRV werd uitgezonden. Het spel maakte destijds deel uit van de zogenaamde Steravond.

Kandidaten van de door Johan Bodegraven gepresenteerde quiz kregen een reeks algemene vagen voorgeschoteld en mochten bij elk goed antwoord een stapje hoger klimmen op een denkbeeldige mast. Wie de top van de mast bereikt had, kreeg een zogenaamde hamvraag. Werd ook die vraag goed beantwoord dan won de kandidaat de hoofdprijs: een ham. Aan het eind van het spel zei presentator Bodegraven steevast:

“Want haalde u de ham niet uit de top,
dan haalde u in elk geval uw kennis weer eens op!

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: