Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Wat is de hamvraag?

Herkomst van de uitdrukking

In het Nederlands wordt geregeld gesproken over ‘de hamvraag’, om duidelijk te maken dat een bepaalde vraag zeer belangrijk is. Maar waar komt die ham eigenlijk vandaan?

- ad -

Het begrip hamvraag is afkomstig uit de radio-quiz Mastklimmen die tussen 1953 en 1957 door de NCRV werd uitgezonden. Het spel maakte destijds deel uit van de zogenaamde Steravond.

Kandidaten van de door Johan Bodegraven gepresenteerde quiz kregen een reeks algemene vagen voorgeschoteld en mochten bij elk goed antwoord een stapje hoger klimmen op een denkbeeldige mast. Wie de top van de mast bereikt had, kreeg een zogenaamde hamvraag. Werd ook die vraag goed beantwoord dan won de kandidaat de hoofdprijs: een ham. Aan het eind van het spel zei presentator Bodegraven steevast:

“Want haalde u de ham niet uit de top,
dan haalde u in elk geval uw kennis weer eens op!


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Historische jubilea in 2021

  Historische jubilea in 2021

  Ieder jaar zijn er grote en minder grote historische vieringen en herdenkingen. In 2020 is er veel afgelast of doorgeschoven naar 2021; vooral op het vlak van 75 jaar Bevrijding. Of er in het nieuwe jaar veel kan doorgaan is …Lees bericht »
 • Tibetaanse volksopstand (1959)

  Tibetaanse volksopstand (1959)

  In 1950 kwam met de inval van het Chinese Volksleger een eind aan de Tibetaanse onafhankelijkheid die bijna veertig jaar eerder door de dertiende Dalai Lama was uitgeroepen. De vele communistische hervormingen onder het Maoïstisch regime vormden de voedingsbodem voor …Lees bericht »
 • De laatste gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

  De laatste gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

  Wie waren de laatste gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog? Aan die vraag wordt in heel wat kringen veel belang gehecht, vaak om nationalistische of militaristische redenen.Lees bericht »
 • Mariel-exodus (april-oktober 1980)

  Mariel-exodus (april-oktober 1980)

  In april 1980 begon de Cubaanse Mariel-exodus. Tot oktober van dat jaar emigreerden er een geschatte 125.000 Cubanen naar de Verenigde Staten. Maar waarom? Wat waren de oorzaken en gevolgen van deze uittocht uit Cuba tijdens de Koude Oorlog?Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!